“Mücadele sınıf dayanışmasından güç almalı!”

PİB’e ulaşan Petrol-İş üyesi bir işçi, Trelleborg’daki ve Corning’deki mücadele süreçlerine ilişkin görüşlerini paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Eylül 2023
  • 17:30

PİB’e ulaşan Petrol-İş üyesi bir işçi, Trelleborg’daki ve Corning’deki mücadele süreçlerine ilişkin görüşlerini paylaştı. Petrokimya İşçileri Birliği (PİB) sayfasında yer alan paylaşım şu şekilde:

Mücadele birleşik olmalı, sınıf dayanışmasından güç alınmalı!
İşçiler açlık ve sefalet koşullarında yaşarken, öncü konumunda olan sendikalar, sermayeyi, iktidarı eleştirmek konusunda korkak davranmaya devam ediyor. AKP'nin saldırılarını püskürtmek için ise dut yemiş bülbül gibi sessiz kesiliyorlar. Bir diğer konu ise süren sözleşme görüşmeleri, eylemler, direnişler, grevler. Korkakça davranışlar o kadar belli ediyor ki kendini, sermayeyi ve iktidarı üzecek her davranıştan kaçınıyorlar.
İşçilerin hak mücadelesi, meydanlarda, alanlarda her yerde kendini hissettirmesi gerekirken, grev fabrika önüne sıkıştırılıyor, eylemlerden toplumun büyük kısmının haberdar olmaması için elinden geleni yapıyorlar. Yapılan eylemler kendi aramızda kalsın, işverenler ile kötü olmayalım anlayışı çok yaygın bir anlayış oldu.
Trelleborg’da üretimden gelen gücünü ortaya koyan işçilerin ücretli izin kazandık denilerek eve gönderilmesini nasıl bir sendikal anlayıştır. Corning’de grevin nöbete döndürülüp herkesin mücadeleden uzaklaştırılması, sendikanın ekonomik yardım yapmayıp kendi başlarının çaresine bakma halinde bırakılması da sendikal anlayışta büyük bir zayıflıktır.
Direniş de cesaret de, umut da bulaşıcı olduğu için, toplumun umudunun büyümesinden korkanlar işçilerin verdiği her hak mücadelesi bilinçli sansür ile boğulmaya çalışılıyor.
Toplumdaki bu karanlık dağıtılmadan kazanılan her ekonomik kazanım da geçici olmaya mahkum olacaktır. Kazanımları perçinlemek ve yeni haklar kazanmak için toplumun büyük kısmını arkasına alan, sınıf dayanışmasını büyütmek güçlendirmek ilkesiyle fabrika mücadelelerini topluma yaymak, kazanımları daha da güçlendirecektir."