Mitsuba’da fabrikadaki işçilerin direnişi sona erdi

Mitsuba önünde işçilerin direnişi 13. günündeydi. İşten atmaların artmasına karşı iki gündür fabrikayı terk etmeyen işçilerin direnişi sona erdi, fabrika önünde açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Ekim 2021
  • 11:39

Mitsuba fabrikasında sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı işçiler fabrika içerisinde dün direnişe geçmişti. Fabrika önündeki direnişin 12. gününde beş işçinin daha işten atılması ile birlikte fabrikayı terk etmeyen işçilere dayanışma ziyaretleri gece boyunca sürdü. Fabrikayı terk etmeyen işçilere ikinci gün direnişçi işçiler, sendikalar, siyasi partiler destek verdi.

Sendikalı ve güvenceli çalışma talebini yükselten Alba direnişçileri, direnişlerinin 57. gününde sendika hakkı için işgal eylemi yapan Mitsuba işçileri ile dayanışmaya geldi. Ayrıca Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu diğer fabrikalardan işçiler de direniş alanına geldi. 

İçerideki direniş sona erdi: Fabrika önünde açıklama

Gün içerisinde valilikle görüşme sonrası görüşmeye katılan heyet fabrika önüne geldi. Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile Hami Baltacı ve Necmettin Aydın içerideki işçilerle görüşmeye girdi. Saatler süren görüşmelerin ardından işgal sona erdirilerek sloganlarla fabrikadan çıkıldı. 24 saat süren işgalden çıkan işçilere fabrika kapısında açıklama yapıldı.

Sonrasında işçiler, sloganlarla fabrika önünde bekleyen arkadaşları ve dayanışmacılarla buluştular. Sürece dair Birleşik Metal-İş Gebze Şube başkanı Necmettin Aydın açıklama yaptı.

Açıklamada, bugün sabaha karşı atılan işçi ile 10 kişiye yakın tazminatsız işten atılan işçilerin tazminatlarının verileceği belirtildi. Bununla birlikte, sendikanın tanınması yönünde görüşmelerin süreceği, taslak hazırlanarak sunulacağı ifade edildi.

İşgaldeki işçiler, atılan işçilerin geri alınmamasına üzgün ve tepkili fabrikadan çıktılar. Polis saldırısını göze aldıklarını ifade eden işçiler, kendilerine sorulmadan alınmış kararla sendika yöneticilerinin fabrikaya gelmesine tepkili konuşmalar yaptılar. Özellikle kadın işçilerin tepkisi öne çıkıyordu.

Mitsuba direnişiyle dayanışma mesajları

İşçi birlikleri, sendikalar, meslek odaları da sosyal medyada yaptıkları paylaşımla Mitsuba işçilerini selamlayarak dayanışma dileklerini iletti.

İstanbul Tabip Odası, sosyal medyada yaptığı paylaşımla “Direnişteki Mitsuba işçilerinin haklı mücadelesini dayanışma duygularımızla selamlıyoruz” dedi.

Petrokimya İşçileri Birliği Alba direnişçilerinin Mitsuba direnişi ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

DEV TEKSTİL ise şu paylaşımı yaptı:

“Mitsuba'da yeni işten atmalara karşı

İşçiler fabrikayı terk etmiyor!

Sendika hakkı için mücadele eden, birleşik metal iş 2 nolu şube'de örgütlenen işçilere karşı patronun saldırıları sürüyor. Yeni işten atmaların yaşandığı mitsuba'da işçiler direnişini sürdürüyor. Fabrikayı terk etmiyor.

Metal işçileri fabrikaya kapanarak birliğine ve haklarına sahip çıkıyor.

Direnen işçiler kazanacak!

Yaşasın sınıf dayanışması!”

Tekstil İşçileri Birliği şu paylaşımı yaptı:

“Mitsuba işçileri fabrika içinden sloganlarla seslerini yükseltmeye devam ediyor.

Metal işçileri fabrikaya kapanarak birliğine ve haklarına sahip çıkıyor.

Yaşasın Mitsuba direnişi

Sermayenin saldırılarına karşı direnme iradesi gösteren işçilere selam olsun!”

Ege İşçi Birliği sosyal medyada yaptığı paylaşımla “Soğuk sonbahar sabahına güneş gibi açan Mitsuba işçileri içerde ve dışarda mücadeleyi sürdürüyorlar. Yaşasın hakları için mücadele eden işçiler” dedi.

TOMİS sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Sermayedarların dayattığı sefalet ücretleri ile kölece çalışmayı kabul etmeyen 'İnsanca çalışmak ve yaşamak istiyoruz' diyen işçilerin mücadelesi büyüyor.
Bu mücadeleden korkan patronlar ise haklı ve meşru talepleri için mücadele eden işçileri işten atarak sendikal faaliyete saldırıyor. Sendika düşmanlığına ve işten atmalara karşı patronlara verilecek en güzel yanıt, üretimi durdurup, iş yerini terk etmemektir.
Mitsuba işçileri de sendika ve işçi düşmanlığına karşı patrona gücünü göstermiş ve işgal, grev, direniş ruhunu kuşanmıştır. Üretimden gelen gücü göstermiştir. Şimdi yapılması gereken Mitsuba işçilerinin yanında olmaktır.
Gün, Greif İşgali ve Metal Fırtına’dan aldığımız dersleri hayata geçirme günüdür.”

Kızıl Bayrak / Gebze