Migros depoda işçilere polis saldırısı

İşten atma saldırısına karşı direnen Migros depo işçileri polis saldırısında gözaltına alındı. İlerleyen saatlerde işçiler serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Şubat 2022
  • 14:40

Migros yönetimi, hakları için iş bırakarak direnişe başlayan işçilere dönük işten atma saldırısını devreye soktu.

DGD-Sen üyesi Migros işçileri, yüzde 8 zam teklifine karşı Esenyurt depoda direnişe başlamıştı. Şirket yetkilileri ise Migros işçilerinin "enflasyona göre ücret" taleplerini değerlendirmek üzere 24 saat süre istemişti. Eylemlerine ara veren işçiler patronun taleplerini kabul etmemesi üzerine bugün (8 Şubat) tekrar direnişe başladılar.

İşçilerin direniş kararı vermesinin ardından şirket yönetimi işten atma saldırısını devreye soktu. Şu ana kadar kaç işçinin işten atıldığı netleşmiş değil.

İşten atma saldırısına dair şirket yetkilileri tarafından işçilere gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Sayın ilgili:

Daha önce iki kez yazılı olarak uyarıldığınız halde, çalışmakta olduğunuz Akçaburgaz Mahallesi 1579 Sokak No:2 Esenyurt İstanbul adresindeki işyerinde, hukuka aykırı ve işyerinin işgali boyutuna ulaşan eyleme devam ettiğiniz tespit edilmiş olup, iş akdinizin 4857 s. Kanunun 25/2 maddesi uyarınca haklı nedenle fesh edildiğini bildiririz.”

DGD SEN işten atma saldırısına dair sosyal medya sayfasından açıklama yayınlayarak şunları ifade etti:

“Kamuoyuna, Esenyurt Migros depoda direnen 120 işçi kardeşimize işten atıldıklarına dair mesajlar geldi. 400 işçi depo içinde kol kola direnmeye devam ediyoruz. Saatlik ücretimize 1 ekmek parası zam istedik, ekmeğimizle mi tehdit ediyorsunuz?

@Migros_Turkiye

#HaklarıVerMigrosDepo”

DGD SEN işten atma saldırısına karşı “Bütün depolarda ayağa kalkarız!” şiarı ile Migros Genel Merkezi önüne eylem çağrısında bulundu. 8 Şubat günü saat 16.00’da yapılacak eylem için dayanışma çağrısı yapan DGD SEN, hazırladığı çağrı afişinde şunları ifade etti:

“Migros, saatlik ücreti 1 ekmek parası=4 TL zam isteyen 400 depo işçisini işten atmakla tehdit ediyor.

Migros’u uyarmak için Migros Genel Müdürlük önüne gidiyoruz.

Bütün işçi sınıfı dostlarını Migros Genel Müdürlük önüne bekliyor, herkesi Migros’a karşı işçiler için sesini yükseltmeye çağırıyoruz!”

“Tüm Migros kasalarını kilitleyeceğiz!”

Esenyurt Depo'da işçilerin bekleyişi halaylarla sürüyorken, Ataşehir’de bulunan Migros Genel Müdürlük önünde yapılan eyleme HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da katıldı.

Söz alan Gülüm, direnen işçilerin işten atılmakla tehdit edildiğini belirtti. Patronların sermaye ve kendi çıkarları için işçilerin haklarını yok saydığının altını çizen Gülüm şunları ifade etti:

“Kölelik koşullarında çalışmaya zorlamak istiyorlar. Sadece Esenyurt depoda değil işçiler ülkenin dört bir yanında eylemde. Biz de HDP vekilleri olarak işçilerle direniyoruz. İşçinin emekçinin hakkını gasp etmenize izin vermeyeceğiz. İşçi sınıfı bir arada, birleşe birleşe mücadele ede ede hakkımız alacağız”

Piroğlu ise yaptığı konuşmada işçilerin kendilerine dayatılan sefalet ve köleliğe karşı ülkenin her yerinde ayakta olduğuna dikkat çekti. Patronların bu direnişi kırmak için işçileri işten atmakla tehdit ettiğini belirten Piroğlu, yeri geldiğinde iktidara “özgürlük ve demokrasi” çağrısı yapan sermayenin sınırının işçiler haklarını istediğinde bittiğini kaydetti. 

DGD-Sen Örgütlenme Uzmanı Kemal Yılmaz ise Migros’un işçi düşmanlığı yaptığının altını çizdi. İşçilerin daha önce iki kez hakları için iş durdurduğunu hatırlatan Yılmaz, Migros'a şu şekilde seslendi:

“Bu direniş sadece Esenyurt Migros depoyla kalmayacak. Bunu da bilin. Önümüzdeki günlerde tüm Migros depolarda iş duracak. Migros'un yöneticileri, mağazalarınızda kasa kilitleyeceğiz. Kime güveniyorsanız güvenin.”

İşçilere polis saldırısı!

Migros Esenyurt Depo’da sefalet zammı ve işten atma saldırısına karşı işçilerin depoyu terk etmeme eylemine polis saldırdı ve işçiler gözaltına alındı.

Depo içerisinde sloganlarla bekleyişini sürdüren işçilerin bir kısmı polis zoru ile depo dışına çıkarıldı. Deponun bahçesinde ise işçiler ve DGD-Sen temsilcileri abluka altına alındı. Gözaltına alınan işçiler Kıraç Karakolu’na götürüldüğü ifade edilirken, yarına eylem çağrısı yapıldı. İşçiler ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı.