MİB’den Habaş işçilerine açık mektup

Metal İşçileri Birliği, Habaş işçilerine yazdığı açık mektupta birliği güçlendirme çağrısı yaparak kazanıma götürecek yol ve yöntemlere işaret etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Haziran 2015
  • 08:31

Metal İşçileri Birliği (MİB), yazdığı açık mektupta eylemli sürece katılan Habaş işçilerini MİB ile birlikte hareket etmeye çağırdı. Birliği sağlamak, bölüm ve vardiya temsilcilerini seçmek gibi Habaş’ta kazanıma götürecek yollara işaret eden MİB’in çağrısını sunuyoruz.

 

“Metal İşçileri Birliği’nden Habaş işçilerine açık mektup: Birliğimizi Güçlendirelim!

Metal işçileri olarak estirdiğimiz fırtınanın karşısında hiçbir şey duramıyor, duramazda. Yüzbinlerce üyesi olan TM'yi dize getiren direnişimiz, Türkiye'nin en büyük metal işverenleri sendikası olan MESS'e de diz çöktürdü. Bursa'da başlayan fırtınamız Ankara, Eskişehir, Gebze, Sakarya ve Bolu'nun ardından şimdide İzmir'de yayılıyor. CMS, İDÇ, Ege Çelik ve Habaş fabrikaları kaynıyor. Kimi fabrikalarda istifalar başladı bile...

Habaş işçisi kardeşler, sizlerde bugün vardiya çıkışı gerçekleşen eylem ile bu fırtınanın güçlü bir bileşeni olduğunuzu gösterdiniz. Bu saatten sonra, bir takım zorluklar sizleri beklerken, zaferin de yakın olduğu bilinmelidir. Bizler, sizlerin önünüze çıkan zorlukları teker teker aşarak bu davayı kazanacağınıza inanıyoruz.

Metal İşçileri Birliği olarak Bursa'da üstlendiğimiz görevi şimdi de sizlere karşı üstleniyor ve mücadelenin kazanıma dönüşmesi için Bursa'da izlenen rotayı sizlere sunuyoruz çünkü kazanmanın yolu, Bursa metal işçisinin yolundan geçiyor.

1) Habaş'ta ilk yapılması gereken, diğer tüm fabrikalarda olduğu gibi birliği sağlamak olmalıdır. İşçiler, bölüm bölüm, vardiya vardiya temsilcilerini seçmeli ve gerçek bir işçi kurulunu kurmalıdır.

2) Habaş işçileri için en büyük tehlike fabrikadaki taşeron uygulamasıdır. Habaşta şuanda çalışan yaklaşık 3000 civarlarındaki işçinin büyük bir çoğunluğu- yaklaşık 2500 işçi- taşeron işçisidir ve taşeron işçisi kardeşlerimizin sendikaya üyeliği bulunmamaktadır. Habaş işçilerinin kazanabilmesi için kadrolu işçiler ile taşeron işçiler arasındaki birliğin sağlanması gerekmektedir. Bunun içinde, kurulacak kurullarda taşeron işçileri de olmalı ve eşit söz hakkına sahip olmalıdır.

3) Reno'da yapılan sözleşme esas alınmalı, fabrikaya özgün sorunlar da taleplere eklenmelidir.

4) Bugün gerçekleştirdiğimiz eyleme benzer nitelikte eylemlere devam edilmeli. Vardiyalardan toplu giriş ve çıkışlar, yemek aralarında alkışlı, ıslıklı ya da çatal-bıçaklı protestolar yapılmalı. Bu tür üretim dışı eylemler işçilerin birbirine olan güvenini tazelediği gibi birliğimizi de güçlendirir.

5) Herhangi bir arkadaşımızın işten atılması durumunda üretimi durdurmak tek çözümdür.

5) Önümüzdeki bir diğer büyük tehlike ise birliğimizi bozacak tartışmalardır. Şuan için bu konudaki en büyük tehlike TM'yi gönderdikten sonra ne yapılacağı konusundadır. Özellikle hangi sendikaya geçileceği tartışması tam olarak işçilerin birliğini bölecek tuzakları içermektedir. Bizlerin öncelikli hedefi TM'den kurtulmak ve taleplerimizi patrona kabul ettirmektir. Bu mücadeleyi mevcut hiçbir sendikanın yürütemeyeceği ortadadır. Sonraki süreç bu kazanımların ardından hep beraber tartışılarak belirlenmelidir.

6) Bugünden tez istifa hazırlıkları başlamalı, bunun için de ilk önce e-devlet şifreleri alınmalı, TM ve yalakalarının baskı ve tehditleri karşısında geri adım atılmamalıdır.

7) Oluşturulacak olan gerçek fabrika kurullarının MİB üzerinden yapacağı yönlendirmeler, çağrılar esas alınmalı, mücadelemiz bir bütünlükle örülmelidir.

7) Metal işçisi, MİB'in yönlendiriciliği ile kazanmıştır. Bunun içindir ki TM çetesi MİB'i baş düşmanı ilan etmiştir. MİB, metal işçilerinin en gerçek ve tek mücadele adresidir. Tüm Habaş işçilerinin eylemlere ilişkin video-foto paylaşımları, istifa sürecinden önceki iç birliğimizin örülmesi için hayati önem taşımaktadır. Bunun için, Habaş işçileri tüm süreçlerini MİB üzerinden paylaşmalı, takip etmeli ve yaymalıdır...

Metal İşçileri Birliği”