Metalde işten atmalar

Gür Metal, Tezcan Galvaniz ve GAMAK'ta işçiler çeşitli bahanelerle işten çıkartıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Aralık 2021
  • 12:47

Gür Metal’de geçen hafta sekiz işçi performans düşüklüğü ve devamsızlık bahanesiyle işten atıldı. Tezcan Galvaniz’de 10 işçi işten çıkarıldı. GAMAK Motor’da imzalanan TİS’in ve asgari ücrete yapılan zammın ardından işten atmalar başladı.

Evrensel’de yer alan haberlere göre İstanbul Tuzla’da hassas döküm üzerine çalışan Gür Metal’de asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte işten atmalar başladı.

Geçen hafta sekiz işçi performans düşüklüğü ve devamsızlık gerekçesiyle işten atılırken, işten çıkartılan bir işçi, asıl nedenin performans düşüklüğü ya da devamsızlık olmadığını söyledi. İşten atılan işçilerin 3-5 aylık olmadığını belirten Gür Metal işçisi şunu dedi:

“Performansları şimdiye kadar on kere gördüler, asıl neden asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte bizleri işten atmak, işçiler arasında temizlik başlatmak”

Başka bir işçi de bir liste hazırlandığını, sayının yeni yıla girmeden 50’yi bulacağını söyledi. İşçi, “Kurbanlık koyun gibi acaba bu karda kışta kimlerin çıkarılacağını endişeyle bekliyoruz” dedi.

Çalışmaya devam eden bir başka işçi ise; 3 sene önce Türk Metal’e üye olduklarını, sendikalarının yetkisinin geldiğini ama patronun sendikalaşmaya karşı çıkıp, yetkiyi tanımadığını dile getirdi. İşçi şunları vurguladı:

“Patron birçok arkadaşımızı sendikaya üye olduğu için işten çıkartıp, birçoğunu da ücretsiz izinle işten çıkardı. İçerdeki baskıları attırdı. Tazminatlarını kaybetmek istemeyen birçok işçi ise kendiliğinden işten çıktı. Patronun sendikayla olan itiraz davası 2 seneden fazladır sürüyor. İlk süreçte sendikacılar gelip gidiyordu. Bir senedir sendikadan da gelip giden yok”

Tezcan Galvaniz’de işten atmalar başladı, Öz Çelik-İş sessiz

Kocaeli Arslanbey’de bulunan Tezcan Galvaniz’de son iki haftada 10 işçi işten atıldı. Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerinde, işçiler işten atmalar karşısında sessiz kalan sendikaya tepkili.

Fabrikada çalışan bir işçi şunları belirtti:

"Arkadaşlarımız neden atıldı hiçbir bilgi yok. Sendika sessiz, biz işçiler olarak vardiya girişlerinde alkışlı protesto yapıyoruz. Arkadaşlarımız şube başkanıyla görüşmeye gitti, işten atmalara neden sessiz kalıyorsunuz, ne yapmayı planlıyorsunuz diye hiçbir şey söylenmiyor. Daha kaç kişi atılacak? İşveren işten atar da sendika neden sahip çıkmıyor?”

İşten atmalara karşı sendikanın tepkisizliğinin işçileri öfkelendirdiğini söyleyen işçi, "Sendikanın işçiyi sattığını düşünüyoruz. Mesaiye kalmama eylemi yapacağız dediler ama işçiye haber vermiyorlar. Kimin haberi var? Hiçbir şey yapmasan Whatsapp grubuna yazar duyurursun o da yok” dedi.

GAMAK Motor’da TİS sonrası işçi kıyımı

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu İstanbul’da GAMAK Motor’da imzalanan TİS’in ve asgari ücrete yapılan zammın ardından işten atmalar başladı. Çoğu sözleşmeli olan işçiler sözleşme sürelerinin dolmasına kısa bir süre kala işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilere somut bir gerekçe gösterilmezken, GAMAK işçileri ise süreci izlemekle yetinen Özçelik-İş’e tepkili. Öte yandan imzalanan TİS sonrası asgari ücrete yapılan zammın ardından işçilerin ücretinin asgari ücretin altında kaldığı GAMAK’ta işçiler, sendikadan ek protokol yapılmasını istiyor.

Sözleşmeli olarak işe alınan 60’a yakın işçinin olduğunu ifade eden bir GAMAK işçisi şunları dedi:

 “Bu arkadaşlarımız, son 15 gün ya da 1 ay kala kıdem ve ihbar tazminatı vermemek ve ücret artışından yararlandırmamak için işten çıkarılıyorlar. Her sözleşme döneminde ve her sene aynı durumla karşılaşıyoruz. Bu kez GAMAK yönetimi şirket sözleşmelerine yeni maddeler koyarak bu kıyımın önünü açtılar”

İşten çıkarılan bir işçi de şunları belirtti:

“Biz sözleşme sürecinden sonra kadroya geçmemiz gerekirken, yeni asgari ücreti alamayalım, kıdem ihbar tazminatından mahrum kalalım diye işimizden olduk. Bizi çağırıp ‘Servislere binmeyin, fabrikayı terk edin’ dediler. Bu çok zorumuza gitti. Biz anlımızın teri ile çalıştık, hırsız değiliz, haydut değiliz. Biz hak almayalım diye kışın ortasında açlığa mahkum edildik. En çok zorumuza giden de sendikanın gıkını çıkarmaması, olup bitenleri izlemesidir. Bu utanç verici bir durum. Sendika niye var? İşçinin hakkını korumayacaksa ne iş yapar? Yıllardır çalışan işçi arkadaşlarımız ‘Bu sendika patronun sendikasıdır, GAMAK patronunun çizdiği sınır ne kadarsa sendikanın sınırı o kadardır’ diye boşuna demiyorlarmış. Yazık çok yazık. İşçilerin aidatları ile bizim iki üç misli ücretimizin üzerinde para alıyorlar”

“Sendikanın işi gücü hükümete şakşakçılık yapmak” diyen başka bir işçi de şunları söyledi:

“Dolar düştü gördünüz mü gibi açıklamalarla bu rejimin propagandasını yapıyorlar. Hangi işçinin dolarla işi var? Bize ne dolardan? Yapılan zamlara, 4 bini geçen açlık sınırına, 13 bini geçen yoksulluk sınırına bak. İki yakamız bir araya gelmiyor. Bizi bu ilgilendiriyor. TİS’e kimse işten atılmayacak diye bir madde koyabiliyor musun? Bize bu lazım. Yüz kızartıcı suç hariç bana sormadan kimse işten atılamaz diyor musun? Yok diyemiyorsun. Üç işçi konuşunca, üç işçi sendikadan memnuniyetsizliğini dile getirince hedef olabiliyor. Ne demokrasi var ne denetim. Ama öfkemiz birikiyor. Bir gün volkan gibi patlayacağız ve Özçelik-İş bunun altında kalacak. Eninde sonunda bu olacak.”