Metal iş kolunda Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yetkili işçi sendikaları arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde grev ve lokavt kararları alındı.
Yetkili sendikaların 2 Şubat'tan itibaren uygulanmak üzere aldıkları grev kararının ardından dün toplanan MESS de lokavt kararı aldı.
Kararın uygulanması zamana bırakılırken karar, grev kararı alınan şirketler tarafından borsaya bildirilmeye başlandı.
2013 yılında Türk Metal grev kararı aldığı zaman MESS yine lokavt ilan etmiş, fakat grev kararı uygulanmamış, anlaşma olmuş, böylelikle de lokavt kararı da uygulanmadan rafa kalkmıştır.
Lokavt ne demektir?
* Lokavt, grev kararı alınmış bir işyerinde patronun çalışanları topluca işten uzaklaştırmasıdır. Patronlar lokavtı genellikle işçiler greve çıktığında uygular. Böylece greve katılmayan ve sendika üyesi olmayan çalışanlara grev süresi boyunca ücret ve ücrete bağlı ödemeleri yapma yükümlülüğünden kurtulur.
Grevi işi bırakma olarak tanımlarsak, lokavta ise işten uzaklaştırma denebilir.
Patronun iradesi ile işçilerin çalıştırılmaması demektir. İşten uzaklaştırma da iki önemli nokta vardır. İlki grevden farklı olarak faaliyetin tamamen durmasına neden olmalıdır. Toplu olarak işten çıkarılma, ekonomik nedenlere dayalı ise burada lokavttan bahsedilemez. Ancak toplu iş görüşmelerinin devam ettiği sırada bu tarz bir çıkarmanın olması ya da işyerinin kapatılması kanun dışı lokavt olarak değerlendirilir .
Yasa patronlara lokavt uygulama hakkını, grev uygulama kararının tebliğinden itibaren 60 gün içinde tanımıştır. Patron, lokavtı başlatacağı günü 6 işgünü önce işçilere bildirmek zorundadır.
* Lokavt uygulanan işyerinde, “grev ve lokavta katılamayacak işçi kadrosu” dışında kimse işyerinde bulunamaz. Sendika ile patron arasında anlaşma sağlanıp grev kaldırıldığında lokavt da kaldırılır.