Mersin’de tekstil işçileri ücretsiz izne çıkarılıyor

Mersin Serbest Bölge’deki fabrikalarda çalışan işçiler ücretsiz izne çıkarılıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Aralık 2016
  • 13:35

Tekstil işçileri krizin faturasını işsiz kalarak, ücretsiz izinlere gönderilerek, düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalarak ödüyor. DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği tarafından paylaşılan bilgiler bunu doğruluyor.

Sendika tarafından yapılan duyurulara göre, Mersin Serbest Bölge’deki birçok fabrikada işçiler bir taraftan ücretsiz izne gönderiliyor, diğer taraftan aylardır maaşlarını alamıyorlar. Serbest bölgenin köklü firmalarından olan DH Tekstil’de işçiler 3 ayı aşkın süredir maaşlarını alamamalarının yanında, yaklaşık 2 aydır “ücretsiz izne” çıkarılmış durumda. DH patronları tarafından yapılan açıklamalarla işçiler sürekli “maaşlarınız ödenecek” diye oyalanıyor. DH işçileri ise bu süreyi ya işsiz kalarak ya da bulabilirlerse başka bir tekstil firmasında geçici işte çalışarak geçiriyorlar.

DH işçileri, firmanın alacaklarını vermeden kriz bahanesiyle kapanmasından, el değiştirmesinden korkuyorlar. Hem 3 aylık maaşlarını, hem de yıllarca çalıştıkları fabrikada kıdem ve ihbar tazminatlarını kaybetmenin endişesini yaşıyorlar. Çünkü serbest bölgede patronlar bu oyuna sıklıkla başvuruyorlar. Böylece işçiler açtıkları davayı kazansalar bile, firma isim değiştirdiğinden, haklarını alacakları bir yetkiliye ulaşamıyorlar.

Bu durumda olan sadece yaklaşık 300 DH işçisi değil. 2 ayı aşkın süredir ücretsiz izne çıkarılan Rubin Tekstil işçileri de bir başka örnek. Ancak serbest bölgedeki birçok fabrikada benzeri sorunlar yaşanıyor. Örneğin sahibinin Suriyeli olduğu ve birçok Suriyelinin çalıştığı Yıldız Tekstil’de işçilerin Cumartesi günü yaptıkları mesailere el konuluyor. Ayrıca RDL Tekstil'de işçiler mesai ücretlerini alamıyorlar. RDL işçileri Ekim ayının mesai ücretini, Kasım ayının hem maaş hem mesai ücretini alamıyor. Aralık ayı ise belirsizliğini koruyor. Durumdan şikayet eden işçilere ise “burası böyle, beğenmiyorsanız gidin” deniliyor.

Serbest bölgedeki fabrikalarda çalışan birçok işçi şu günlerde işsiz kalıp kalmayacaklarını düşünüyorlar.