Mercedes işçileri taleplerini açıkladı...

Hoşdere Mercedes işçileri ek zam başta olmak üzere taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Eylül 2022
  • 21:45

Esenyurt’ta bulunan Hoşdere Mercedes’te çalışan işçiler ek zam başta olmak üzere taleplerini kamuoyu ile paylaştı. Tüm eylem ve çabalarına rağmen Mercedes yönetiminin ve Türk Metal’in seslerini duymadığını belirten işçiler Mercedes işçilerine birliği koruma çağrısı yaptı. 

Hoşdere Mercedes işçilerinin açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Bizler Hoşdere Mercedes fabrikasında alın teri döken işçileriz. Günlerdir sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Fabrikanın her duvarına, panosuna taleplerimizi yazdık. Dün itibariyle yemekhanede çatal-kaşık eylemlerine başladık. Mercedes yönetimi ve Türk Metal, işçilerin sesini duymuyor. Bizler de taleplerimizi basına ve kamuoyuna açıklıyoruz. 

Taleplerimiz açık ve nettir!

1- Ücret iyileştirmesi istiyoruz. 3. Dönem sözleşme zammı için belirlenen enflasyon oranını kabul etmiyoruz. %26,97 olarak açıklanan enflasyonun üzerine en az %30 zam istiyoruz. Tüm kademelerin refah payından eşit oranda yararlanmasını istiyoruz.

2- Temsilcilerimizi kendimiz seçmek istiyoruz. Seçimler kapalı oy- açık sayım ilkesine göre olmalıdır. Söz-yetki-karar hakkının işçide olduğu bir temsilcilik anlayışı istiyoruz.

3- Mücadelemizi bölmek, baskı kurmak için Mercedes ve Türk Metal iş birliğiyle önümüze konulan sözde ‘gönüllü çıkışlar’ geri çekilsin.

4- Bu mücadeleden dolayı hiçbir arkadaşımız işten atılmasın istiyoruz. Fabrikada yasal-demokratik haklarını kullanan arkadaşlarımız üzerindeki yönetici- temsilci baskısı ve mobbingi son bulsun.

Ancak neredeyse üç haftadır mücadele etmemize rağmen Türk Metal yönetimi bu sesimizi duymazdan geliyor. Bizi yıldırmaya çalışıyor. İşten attırmakla tehdit ediyor. Sözleşme dışında ek zam alınamayacağı yalanına sarılıyor. Bizler biliyoruz ki, ek protokoller ile saat ücretlerine ek zam yapmak yasaldır, yapılabilir.

MESS (Metal Sanayicileri Sendikası) ve Türk Metal işbirliğiyle dayatılan %26,97’lik sahte enflasyon oranı bizim için sefalettir. Mercedes sermayesi ihracat rekorları kırarken, işçilerin ek zam talebini görmezden gelemez. Postabaşılar aracılığıyla zorla belge imzalatamazsınız. Bizler yasal haklarımızı kullanıyoruz.

Bugüne kadar taleplerimizi karşılamadılar. Bizleri kırıntılar ile susturmaya çalışan Mercedes yönetimi ve Türk Metal yöneticilerine sesleniyoruz:

‘Artık size tahammülümüz yok. Hem emeğimiz üzerinden servetine servet katanları, hem de aidatlarımızla geçinip, haklarımız için mücadele etmekten kaçanları uyarıyoruz.’

Taleplerimiz için mücadele edeceğiz.

Mercedes işçisi arkadaşlarımıza çağrımızdır:

‘Kardeşler unutmayalım ki, kırıntı denilecek kazanımlarımız dahi BİRLİĞİMİZİN ve MÜCADELEMİZİN sonucu olarak yaşandı.’ 

Bunu asla unutmayalım! Fakat elde edilen kısmi kazanımlar hala yeterli değildir! 

Taleplerimizin arkasında sonuna kadar durmak için BİRLİĞİMİZİ koruyalım ve güçlendirelim. Bu konuda Mercedes işçisi kardeşlerimize çok iş düşüyor.

Şimdi bizim açtığımız yoldan metal işçisi kardeşlerimizi de bekliyoruz. Dilenerek değil, direnerek kazanacağız.

Hoşdere Mercedes İşçileri

13.09.2022”

Kızıl Bayrak / Esenyurt