Madencilerden Fiba Holding önünde eylem

Özyeğin Fiba Holding'in Polyak maden işletmesinde Erdoğan Çapaklı'nın işten çıkarılması Holding önünde protesto edildi. Holding önünde bekleyen işçileri BDSP ve TOMİS ziyaret etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Aralık 2022
  • 17:00

Bağımsız Maden-İş’in çağrısıyla Özyeğin Fiba Holding'in Polyak maden işletmesinde Erdoğan Çapaklı'nın işten çıkarılması Şişli'de bulunan holding binası önünde protesto edildi.

Eylemde söz alan Avukat Mürsel Ünder, Bağımsız Maden İş'e yönelik düşmanca tavır sergilendiğini belirtti. Baskı gören arkadaşlarının hukuki haklarını sendikal baskıların sonlanması ve işe geri iadesi için kullandığını dile getiren Ünder şöyle devam etti:

“Hukuki hakları da mahkemeye başvurulduğunda ne kadar sürede sonuç alındığını, sonuç alsak bile sonucun değişmediğini hukukun her zaman patronlar için çalıştığını deneyimleyerek görüyoruz. Sonuna kadar her alanda her yerde bugün burada Balya'da her yerde mücadeleye devam edecekler. Bu kibirlerinden sendikamıza karşı husumetli tutumundan vazgeçirilene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

“Polyak Madencilik işçi ve sendika düşmanıdır”

Okunan basın metninde, sendikal sebepler nedeniyle iş akdi sonlandırılan Çapaklı'nın sendikalı olduğu için iki yıldır baskı gördüğü hatırlatıldı. Bağımsız Maden İş'in kurulduğu günden bu yana işçiler için mücadele ettiği belirtile açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sendikamız, Polyak işçilerinin sarı sendika ve işverenler tarafından gasp edilen hakları için, alınmayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemleri için, işçilerin yasal sendikal hakları için sesini yükseltmekten bir an dahi geri durmamıştır. Sendikamız yine bu haksızlıklara karşı dik durduğu için baskılara maruz kalan ve en sonunda işten çıkarılmış olan Polyak maden işçisi, üyemiz Erdoğan Çapaklı için bir adım dahi geri atmadan direnecektir.”

Uyarı eyleminin 9. gününde olunduğu belirtilen açıklamada, ücreti gasp edilen, hakkı yenen, mobbing gören, sendikal baskıya maruz kalan hiçbir üyelerini hiçbir madenciyi yalnız bırakmayacakları eklendi. Açıklamada Polyak Madencilik önünde, FİBA grubu önünde, Özyeğin Üniversitesi önünde, AÇEV (Aile ve Çocuk Eğitim Vakfı) önünde, Fiba Holding Kurucu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in evi önünde, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin'in evi önünde ve Özyeğinlerin bütün vakıf binaları önünde eylem yapılacağı belirtildi.

Öte yandan sendika temsilcileri ve işçilerin yetkililerle görüşme talebine henüz yanıt verilmediği ve holding önünde bekleyişin sürdüğü belirtildi.

BDSP işçileri ziyaret etti

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve TOMİS “Maden işçisi yalnız değildir”, “Sendika haktır, engellenemez” sloganları ile işçileri ziyaret etti. İşçilerle yapılan sohbetlerde sendika düşmanlığına karşı mücadelenin önemi vurgulandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul