Madenciler direnişte

Uyar Madencilik tarafından tazminatları gasp edilen Somalı maden işçileri Ankara yürüyüşlerinin engellendiği Manisa Salihli’de bugün eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ekim 2020
  • 19:08

Ermenek ve Soma’dan Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirmek isteyen işçiler, sermaye devletinin kolluk güçlerinin engellemesi ve saldırısıyla karşılaşmıştı.

Salihli’de bekleyişlerini sürdüren işçiler haklarını gasp eden Uyar Madencilik’i ve kapitalistlerle işbirliği yürüten devlet güçlerini bir kez daha protesto etti. Salihli Trafik Park’ta gerçekleşen açıklamada, “Geventepe, Atabacası, Işıklar rödovans Uyare işçisi kölevans mı? İşçileri ayırma patronları kollama” pankartı açıldı. Eylemde, Bağımsız Maden-İş yöneticileri ve işçiler söz aldı.

“Devlet sermayeyi koruyorsa biz de işçiyle kol kola girer direniriz”

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, işçilerin mücadele sürecine değindiği konuşmasında, işçilerin taleplerini aktardığı devletin ilgili kurum ve yetkililerinin sorunu çözmediğinin altını çizdi. Uyar Madencilik’in devlet tarafından korunduğuna dikkat çeken Aksu, sorunları çözülmeyen Uyar Madencilik işçilerinin kendilerine Ağustos ayında tekrar başvurduğunu belirterek bundan sonra mücadeleyi büyütmekten başka başvuracak yol kalmadığına değindi. “Mücadeleyi kazanıncaya kadar vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullanan Aksu şöyle konuştu:

“İşçinin gözünü, parmağını, kolunu kopartanlar, ciğerini çürütenler, kıdemine, ihbarına, maaşına, primine çöküp bundan servet biriktirenler karşısında biz hiçbir yasa tanımayız. Devlet bu tür adamları koruyorsa o zaman biz de işçiyle kolkola gireriz ve bu yapı karşısında direniriz.”

“İtiraz ediyoruz bu düzene”

Konuşmasının devamında Aksu, pandemide işçileri fabrikalara hapsedip kölece sömürmeye devam eden, işten çıkarma veya ücretsiz izin dayatmalarıyla sefalete mahkum eden kapitalistleri, devleti ve onlarla işbirliği içerisindeki sendika bürokratlarını teşhir etti. “İtiraz ediyoruz bu düzene” diyen Aksu “Patronların arkasında kim var? Patronlara bu gücü kim veriyor? Bu ülke sadece patronlara mı ait? Sorumuz budur mücadelemiz de bu soruyu büüyütmektir yaygınlaştırmaktır. Ta ki işçilerin de emeklilerin de işsizlerin de eşit yurttaş olduğunu hissettirene kadar” ifadelerini kullandı.

“Kim var Uyar Madencilik’in arkasında”

Açıklama, Bağımsız Maden İş Yöneticisi Kamil Kartal’ın konuşmasıyla devam etti. İşçilerin 8 yıldır oyalandığına dikkat çeken Kartal, işçilerin hukuki mücadelelerini de kazandığına değinerek ama “Kimse bir kuruş parasını alamadı” dedi. İşçilerin tazminatının gasp edilmesine işbirlikçi sendika ağalarının da ortak olduğunu söyleyen Kartal, Uyar Madencilik’te çalışan işçiler dışındakilerin tazminatlarının ödendiğini belirtti. Kartal, “Devlet ödedi ve ödüyor bunu, peki niye Uyar Madencilik işçilerininkini ödemiyor. Kim koruyor Uyar Madencilik’i, kim var bu şirketin arkasında?” diye haksızlığın sorumlularına dikkat çekti.

“Biz tazminatlarımızın ödenmesi için yola çıkıyoruz, kavga veriyoruz, devlet üzerimizde güç göstersin diye değil” diyen Kartal, karşılarına kim çıkarsa çıksın, bu sorun çözülmeden geri dönmeyeceklerini vurguladı.

“Sadece alın terimizi istiyoruz”

Kartal’dan sonra söz alan Uyar Madencilik işçisi, “Ben burada çalışırken gözlerimi kaybettim” diyerek emeklerinin karşılığını alabilmek için yola çıktıklarını söyledi. “Hakkımızı nerede aramamız gerekiyor” diyen işçi, sorunları çözülene kadar haklarını aramaktan geri durmayacaklarını vurguladı.

Söz alan bir diğer işçi de verdikleri mücadeleyi anlatarak “Bize verilen sözler unutuldu, ama biz mücadeleyi bırakmadık” dedi. Geçtiğimiz hafta devletin kendilerine saldırdığını hatırlatan işçi, haklı olduklarını belirterek “Ölmek var dönmek yok diyerek yola çıktık. Bizi oyalamasınlar, sorunumuzu çözsünler” vurgusu yaptı. Ardından bir başka işçi de devletin adaleti tesis edemediğine vurgu yaptı ve gasp edilen hakları için yollarda olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Başaran Aksu, yarın kendileriyle bir yetkilinin görüşeceği bilgisi aldıklarını ve valilikten son duruma ilişkin bilgi beklediklerini ifade etti. Akşama kadar bilgi gelmezse Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını belirterek konuşmasını noktaladı.

Açıklama sırasında işçiler “Direne direne kazanacağız!”, “Vur vur inlesin, Ankara dinlesin!” sloganlarını haykırdı.