Lezita işçilerinden dayanışma çağrısı

Grevdeki Lezita işçileri jandarma saldırısına ve grev kırıcılığına ilişkin açıklama yaparak dayanışmayı yükseltmeye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Nisan 2024
  • 14:30

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita’da Öz Gıda-İş üyesi işçilerin grevi 7 Mart’tan bugüne devam ediyor. Jandarma saldırısına uğrayan Lezita işçileri yaptıkları yazılı açıklama ile saldırılara karşı dayanışmayı yükseltmeye ve 1 Mayıs’ı grev alanında kutlamaya çağırdı.

Dün (15 Nisan) grev kırıcılara ve patronun malları kaçırma girişimine engel oldukları için jandarma tarafından biber gazı ve kalkanlarla saldırıya uğrayan işçiler yazılı açıklama yaptı.

Lezita grevcileri imzalı “Abalıoğlu Lezita hukuk kararını tanımıyor, jandarma Lezita özel güvenliği gibi davranıyor, devlet işçinin karşısında patronların yanında duruyor” başlıklı açıklamada Denizli İş Mahkemesi’nin grev kırıcılığını tespit eden kararı hatırlatıldı. Açıklamada mahkeme kararının uygulanması için fabrikaya giren sendika avukatlarının ve memurların Lezita yöneticileri tarafından engellendiği ardından patronun jandarmayı devreye soktuğu aktarıldı.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Mahkeme kararını tanımadığını ilan eden şirket yöneticileri hakkında hukuki süreç başlayacaktır. Ancak dün bir kez daha görülmüştür ki Abalıoğlu Lezita hakkında mahkeme kararını uygulatacak bir kamu gücü bulunmamaktadır.”

Açıklamanın devamında söz konusu saldırılara Hak-İş’in de sessiz kalarak ortak olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“İşçiler burada sadece kendi hakları için direnmiyor. Hukukun uygulanması için de mücadele ediyor. İşçiler bu alanda onur ve haysiyet mücadelesi vermektedir. Çiğnenen hukuktur, anayasadır ve bu mücadele tüm yurttaşları ilgilendirmektedir. Kadın işçiler jandarma kalkanı ile itilip kakılmakta, işçilere biber gazı sıkılmaktadır. Hukuk jandarma botuyla çiğnenmektedir.”

Jandarma saldırılarının aktarıldığı açıklamada işçilere saldıranların hesap vereceği belirtildi. Açıklamada son olarak şu çağrı yapıldı:

“Lezita önünde işçiler grevin 41’nci gününde direnmeye devam etmektedir. Jandarma ablukası ve müdahale tehdidi devam etmektedir. Bu abluka dağıtılmalıdır ve mutlaka dağıtılacaktır. Tüm emekten yana, işçi dostu, ilerici, demokrat kamuoyunu dayanışmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Lezita önündeki işçileri yalnız bırakmayın. Herkesi ivedilikle alanımıza dayanışmaya davet ediyoruz. 1 Mayıs’ı fabrika önünde birlikte geçirme çağrımızı yineliyoruz.”