Kocaeli İSİG Meclisi’nden iş cinayetlerine karşı mücadele çağrısı

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Mart 2017
  • 12:19

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin yaşamını yitirdiği katliam nedeniyle 2013 yılından itibaren sendikalar ve meslek örgütleri tarafından ilan edilen 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi bugün Elektrik Mühendisleri Odasında basın açıklaması gerçekleştirerek iş cinayetlerine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Kocaeli İSİG Meclisi adına basın açıklamasını okuyan İşçi Sağlığı Uzmanı Gizem Güzel, 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın hiçbir şeyi değiştirmediğini belirterek bunun nedenlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Yasanın çıkması her ne kadar iş yerlerine bazı yeni yükümlülükler getirse de sonuç değişmemiştir. İş cinayetleri ile ilgili bazı davalarda gerçek sorumluların hiç yargılanmaması, hiç ceza almaması sorumluluğun çoğunlukla işçi sağlığı ve iş güvenliği profesyonelleri, işyerindeki en alt düzey yönetici ve çalışanlara, hatta bazen hayatını kaybeden işçilere yıkılması yasanın asgari düzeyde dahi koruma getirmediğini göstermiştir. AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den beri iş cinayetlerinde en az 18696 kişi yaşamını yitirdi.”

Sonrasında Güzel, sendikal örgütlenmenin her türden şiddet ve baskı ile engelleniyor olması, işyerlerinde çalışanların sağlıkları ve güvenlikleri ile ilgili konularda bile söz söyleyememesi, emekçilerin hayatları ile ekmekleri arasında karar vermeye mecbur bırakılması, taşeronlaştırma, esnek çalıştırma, kaçak işçilik gibi uygulamaların düzenin insana ve emeğe değer vermediğini gösterdiğini ifade etti. İş cinayetlerine engel olmak için emekçiler lehine yasa ve uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Güzel bunun için de, başta sendikalar ve meslek örgütleri olmak üzere emekten yana tüm kesimlerin birlikte mücadele etmesi ihtiyacına dikkat çekti.

Son olarak “Emekçilerin yaşam şartlarını zorlaştıran, iş güvencesini ortadan kaldıran, iş cinayetlerine zemin hazırlayan her türlü yasa ve uygulamaya hayır demek artık zaruri bir hal almıştır” denilerek basın açıklaması sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli