KESK: Sermayeye müjde, emekçilere ve halka acı reçete

KESK dün açıklanan sosyal yıkım saldırıları programını değerlendirerek paketin “IMF’siz IMF programının bir parçası” olduğuna dikkat çekti. “Sermayeye müjde, emekçilere ve halka acı reçete” olan bu programa karşı “emek-insan-toplum odaklı dönüşüm programı” vurgusu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Nisan 2019
  • 11:53

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün “Yapısal Dönüşüm Adımları” adıyla sosyal yıkım saldırılarını açıklamıştı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), bu program üzerine yazılı açıklama yayınladı.

IMF’nin Nisan 2018 tarihli raporuna atıf

“Sermayeye müjde, emekçilere ve halka acı reçete” başlığıyla yayınlanan açıklamada, kulağa hoş gelen kavramlarla betimlenen paketin “IMF’siz IMF programı” olduğunun altı çizilerek şöyle dendi: “‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’ paketi ile IMF’nin Nisan 2018 tarihli Türkiye raporu arasındaki paralellik ‘IMF’siz IMF programı’ değerlendirmelerini bir kez daha haklı çıkarmıştır. Nitekim IMF Nisan 2018 tarihli raporunda hükümete ‘İşgücü piyasası kıdem tazminatı reformu ile daha esnek hale getirilebilir. Emeklilik sistemi reformu genişletilmeli; özel emekliliğe otomatik katılım genişletilmelidir’ tavsiyesinde bulunmuştur. Hazine ve Maliye Bakanı tarafından açıklanan paketin içeriği IMF’nin söz konusu tavsiyesinin harfiyen yerine getirilmek istendiğini göstermektedir.”

Paket patronların paketidir”

Albayrak’ın paketi “STK’ların görüşlerini aldık” ifadesiyle duyurmasına dair, patronlara ait STK’lardan görüş alındığı vurgulanan açıklamada, paketin TÜSİAD’ın 31 Mart akşamı açıkladığı beklentilerle uyumuna dikkat çekildi. Paketin, kıdem tazminatı fonunun yaşama geçireleceği yönünde patronların isteğine uygun bir adım olduğu belirtilen açıklamada, Albayrak’ın konu üzerine açıklamaları şöyle değerlendirildi: Kıdem tazminatı bir fona devredilecektir. Kıdem tazminatı fonu ile BES fonları birleştirilecek, muhtemelen işsizlik sigortası fonu birikimleri de eklenerek patronlara ‘kanalize edilecektir’, yani aktarılacaktır.”

Bununla birlikte, pakette BES’i yaygınlaştırmanın hedeflendiğinin de altı çizildi.

“Paket, vergiyi halka yıkma paketidir”

Sosyal yıkım saldırıları esaslı pakette “dolaylı vergilerin ağırlığı azaltılıp doğrudan vergilerin ağırlığı artırılacak” hedefinin yer almasının, “vergide adaletin sağlanması” açısından olumlu bir adım olarak değerlendilebileceği belirtilen açıklamada “Ancak bu olumlu adım, aynı paket içinde ‘kurumlar vergisi azaltılacak’ ve ‘vergiler tabana yayılacak’ hedefleri ile ortadan kaldırılmaktadır.

Buna göre hem işverenlerden-şirketlerden-holdinglerden alınan kurumlar vergisi oranını düşürüp hem de doğrudan vergilerin nasıl artırılacağı merak konusudur” ifadeleri yer aldı.

Kurumlar vergisinin yıldan yıla düştüğüne dair istatistiklerin aktarıldığı açıklamada “‘Zaten tahakkuk eden kurumlar vergisi tahsil edilemiyor. Bari verginin oranını biraz indirelim ki tutardan bağımsız olarak, tahsil edilebilir hale getirelim’ demekten başka bir şey değildir” denilerek, patronlardan alınmayan verginin halktan alınacağı vurgulandı.

Emek-insan-toplum odaklı dönüşüm programı” vurgusu

1 Mayıs’a hazırlanan işçi ve emekçilerin elinde kalan son haklarını da gasp etmeyi amaçlayan “Yapısal Dönüşüm Adımları” paketine karşı “emek-insan-toplum odaklı bir dönüşüm programı” vurgusu yapılan açıklama şu ifadelerle bitirildi: “KESK olarak her geçen gün yakıcılığını daha fazla hissettiren, ekonomik krizin faturası yıkılmak istenen %99’un gerçek ihtiyacı olan bu programın hayat bulması için üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.”