Kayı İnşaat işçilerinin direnişi 8. gününde

İnşaat-Sen’de örgütlü olan Kayı İnşaat işçileri Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi'nde haklarını vermeyenler için suç duyurusunda bulanarak açıklama yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Ocak 2021
  • 19:20

Kayı İnşaat işçileri haklarını almak için direnişlerinin 8. gününde örgütlü oldukları İnşaat-Sen öncülüğünde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi'ne giderek Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz ve bağlantılı şirketleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından İnşaat-Sen Hukukçular Koordinasyonu açıklama yaptı. Kayı İnşaat'ın Cezayir'deki inşaatında 2018 Aralık'ından hakedişleri verilmeyen 5 farklı şantiyedeki işçilerin Aralık 2019'da 70 gün greve gittikleri belirtilen açıklamanın devamında şunlar söylendi:

"Greve başlanması üzerine Coşkun Yılmaz tarafından maaş ödemelerinin yapılacağına ilişkin beyanlar dile getirilmiştir. Diğer taraftan, Cezayir askeri kuvvetleri de işçileri sınır dışı etmek ile tehdit ederek baskı oluşturmuştur. Süreç sonucunda işçiler grevi sonlandırmak zorunda kalmıştır. İşçiler ile Kayı İnşaat arasında 1 yıllık hakedişlerinin taksitler halinde ödenmesine ilişkin Cezayir’de ihtiyari arabuluculuk anlaşma belgeleri imzalanmıştır. Fakat herhangi bir taksidin ödemesi yapılmamıştır.

İşçiler bu kez alacaklarını cebri icra yolu ile elde etmeye çalışmıştır. Ancak milyon dolarlar değerinde iş anlaşmaları yapan Kayı İnşaat’ın malvarlığı kayıtları reel ticari yaşamından oldukça alakasız düzeyde azdır. Söz konusu malvarlığının neredeyse tamamı ipotek kayıtlı ve haciz şerhli taşınmaz ve araçtan ibarettir."

İşçiler Çalışma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapmış ama hiçbir sonuç alamadıkları belirtilen açıklamada "İşçi alacaklarının ödenmemesine yönelik eylemleri suç teşkil eden Coşkun Yılmaz’ı ve bu süreçte Coşkun Yılmaz ile bilinçli olarak birlikte hareket eden kişilerin tamamını Savcılığa bildireceğimizi ve sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı buradan kamuoyuna duyuruyoruz" denildi.

TRT protesto edildi yarınki eylemleri duyuruldu

İşçiler açıklamalarını kayda almayan TRT ekibini protesto ederek "bizim hiçbir eylemimize TRT'de yer verilmedi" dediler.

Kayı İnşaat işçileri yarınki eylem çağrılarında ise şu ifadelere yer verdi:

"Kayı İnşaat İşçileri'nin haklarını alabilmesi için siz basın emekçilerinin işçilerin seslerini duyurması çok önemli. Yarın tüm basın emekçilerini saat 11.00'da Kayı İnşaat Genel Merkezi önüne bekliyoruz."