“Artık yeter! Emeğimiz ve haklarımız için İşçi Emekçi Mitingi” şiarıyla Kartal’da miting gerçekleştirildi.
Miting için gelen kitle saat: 13.00’de Savarona Caddesi’nde toplanmaya başladı. Mitingte “Emeğimiz ve haklarımız için örgütlenelim mücadele edelim!”, “Soma’dan Bartın’a madencilerin hesabını soracağız kaza değil katliam!” ve “Hayat pahalılığına düşük ücretlere geleceksizliğe mahkum değiliz, bizleri kurtaracak olan kendi kollarımızdır!” şiarlı ortak pankartlar taşındı.
Eyleme BDSP, “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşu olacak!”, TOMİS ve DEV TEKSTİL ise “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için işgal grev direniş!” pankart ve flamalarla katıldı.
Coşkulu sloganlar ve marşlarla devam eden toplanmanın ardından yürüyüşe geçildi.
Tüm kortejler alana girdikten sonra miting programı Bartın'da maden katliamında öldürülen işçiler için ve “sömürüye karşı bu kavgada hayatını kaybedenler için” saygı duruşu ile başladı.
“Artık yeter! Emeğimiz ve haklarımız için buradayız!”
Ardından mitingi örgütleyen kurumların adına ETF direnişçileri kitleyi selamladı.
İşçi kürsüsü kuruldu
Ardından söz mücadele eden işçilere bırakıldı. EnerjiSA işçileri Bartın’da olduğu için selamlarını iletti.
İlk söz ETF direnişçilerine verildi ve süreçlerini anlatan ETF direnişçileri "Yaşasın işçilerin onurlu mücadelesi" dedi. ETF işçilerinin mücedeleye devam edeceğini vurgulayarak emek dostlarına teşekkür etti.
Ev işçileri adına İMECE Sendikası konuşmasını yaptı.
İBB direnişçileri direniş süreçlerini aktardı ve gelir uçurumuna dikkat çekildi.
"İşçi sınıfının ve emekçilerinin sosyalist iltidarını kurmak için mücadele ediyoruz"
Tertip komitesi adına ortak açıklamayı TOMİS temsilcisi Dilbirin Acar okudu. AKP-MHP iktidarı ve sermayenin kendi yarattıkları krizin faturasını işçi ve emekçilerin sırtına yıktığı vurgulanan açıklamada, emperyalist-kapitalist düzenin tüm canlı yaşamını yıkıma sürüklediğini belirtildi. Açıklamada şunlar vurgulandı ve mücadele talepleri sıralandı:
“Sermaye iktidarı saldırılarına, yağma ve talana son gaz devam ederken birileri de bizlere ‘seçimi bekleyin’ diyor. Ancak bizim kaybedecek vaktimiz, emeğimiz ve haklarımız için mücadele etmekten, birlik olmaktan başka seçeneğimiz yok.”
Fabrikalardan mahallelere her yerde komite, birlik, meclis kurmanın önemine dikkat çekilen açıklamada “Geleceğimizi kazanmak işçi ve emekçilerin taban birliğine, inisiyatifine dayalı mücadelesiyle mümkündür” denildi.
Örgütlü gücü büyütme çağrısı yapılan açıklama da son olarak şunlar ifade edildi:
“Bugün burada olan ve olmayan tüm sınıf kardeşlerimize geleceğimiz için başta çalışma alanları olmak üzere her yerde komiteler, meclisler, birlikler kurma çağrısını yineliyoruz. Kapitalistlerin bize dayattığı bu karanlık düzene karşı işçi ve emekçilerin iktidarını, sosyalizmi kurma mücadelesini büyütmeye davet ediyoruz.”
Miting programı işçi kürsüsü ile devam etti. Tüm konuşmalarda Bartın’da yaşanan işçi katliamına değinildi ve kaza değil cinayet olduğu vurgulandı.
Kayı İnşaat işçileri adına yapılan konuşmada Kayı İnşaat’ta yaşanan konkordato süreci, direniş ve kazanım aktarıldı. Sendikalı olmanın önemine vurgu yapılan konuşma “İşçiler kardeş patronlar kalleş!” sloganıyla tamamlandı.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası adına yapılan konuşmada kölece çalışma koşulları aktarıldı ve sendikaya üye olma çağrısı yapıldı.
Koç Üniversitesi işçileri kendi süreçlerini anlatarak birlik olmanın önemini vurguladı. Tüm işçiler birleşin, korkmayın diye seslendi.
Sinbo direnişçisi yaptığı konuşmada yakın zaman mücadele ve direniş deneyimlerinin açık devlet saldırısı ile karşı karşıya kaldığı vurgulanarak “düzenin tüm kurumlarının sermayenin çıkarı için var olduğunu görüyoruz” denildi. Sermayenin ve devletin kurumlarının karşısına örgütlü bir sınıf olarak çıkmanın önemine vurgu yapılan konuşmada sendikal bürokrasi de teşhir edildi.
SUNNY’de sendikalaşma mücadelesi yürütürken işten atılan bir işçi söz alarak kendi süreçlerini aktardı. Patron ve Öz Çelik-İş’in birlikte işçilerin mücadelesinin karşısında durduğunu belirtti.
ŞOK Market işçileri yaptığı konuşmada zincir marketlerde yaşanan vahşi sömürü koşullarını aktardı.
TABİB adına yapılan konuşmada belediyelerdeki taşeron köleliği teşhir edildi.
Tay Tekstil direnişçileri yaptığı konuşmada ekonomik krizin işçiler üzerindeki yıkıcı etkinin patronlar üzerinde olmadığını vurguladı.
Yemek Sepeti Direnişçisi Doğu Yılmaz, 2022 yılının işçi sınıfının güvencesizliğe karşı değişik eylem biçimleriyle mücadelenin harlandığı bir yıl olduğunu belirtti. Sendikalı olma ve iç örgütlülüğü güçlendirmenin önemine vurgu yapan Yılmaz “Biz emekçilerin kurtuluşu kendi kollarımızdır” dedi.
İranlı kadınlar adına yapılan konuşmada Evin Hapishanesi’nde yaşanan yangına ve kadın mücadelesine değinildi.
Kadın örgütleri adına yapılan konuşmada kadınların üzerindeki toplumsal baskı, ekonomik krizin kadınlar üzerine etkisi ve kadın cinayetlerine değinildi.
Gençlik örgütleri adına yapılan konuşmada ekonomik krizin gençlik üzerindeki etkisine değinildi. Mücadele çağrısı yapıldı.
Tozkoparan’da rantsal dönüşüme direnenlerin ve Vestel Manisa’dan bir işçinin mitinge gönderdiği mesajlar okundu.
Konuşmaların ardından Grup Vardiya ezgileriyle sahne aldı. Grup Vardiya Bartın’daki madenciler ve 10 Ekim’de yaşamını yitirenler için marşlar seslendirdi. Miting sloganlarla sona erdi.
Eylem boyunca sık sık “Yaşasın işçilerin birliği1”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek1”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Bartın’ın hesabı sorulacak1”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Birleşen işçiler yenilmezler1”, “Söz, yetki, karar işçilere1”, “Direne direne kazanacağız1”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sendika haktır engellenemez!”, “Güvenceli çalışmak istiyoruz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Jin, jiyan, azadi!” ve “İşçi-gençlik el ele mücadeleye1” sloganları atıldı.
İmzacı kurumlar şu şekilde:
“İşçi Emekçi Birliği (4. Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Hareketi, Birleşik İşçi Kurultayı, Devrimci Partili İşçiler, DEV TEKSTİL, Dostluk ve Kültür Derneği, Emek Adalet Platformu, Emekçi Hareket Partisi, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçinin Kendi Partisi, Kaldıraç Hareketi, Komünist İşçi Hareketi (Söz ve Eylem), KÖZ, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Dayanışma Platformu, Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası, Yeni Dünya İçin Çağrı) Avukat Dayanışması, Dersim Dernekler Federasyonu, DİSK Limter İş, İşçilerin Güç Birliği Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Sosyalist Emekçiler Partisi, Sosyalist Kadın Hareketi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Taşeron Belediye İşçileri Birliği.”
Kızıl Bayrak / İstanbul