İzocam işçileri 18 Ocak’ta greve çıkıyor

Kristal-İş Sendikası ve İzocam arasında süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 18 Ocak’ta Tarsus ve Dilovası fabrikalarında greve çıkılacak.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ocak 2019
  • 16:48

Kristal-İş Sendikası ve İzocam Tic. Ve San. A.Ş. arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine alınan grev kararı son dakika bir anlaşma olmazsa 18 Ocak’ta Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus fabrikalarında hayata geçirilecek.

2014 yılında İzocam işçilerinin sendikaya üye olmasına karşı saldırıya geçen patron çoğunluk yetkisine itiraz etmişti. Başvuruyu bilerek yetkisiz bir mahkemeye yapan İzocam patronu türlü oyunlarla yetki sürecini 4 yıldır sürüncemede bırakmayı başardı. Bu süreçte sendika üyesi 3 işçi işten atılırken uzun çalıştırma sonucu Tarsus’taki iş yerinde bir işçi de iş cinayetinde katledildi.

Ancak bu oyalama ve baskılara rağmen sendika 19 Temmuz 2018’de yetki belgesini alarak TİS için İzocam yönetimi ile masaya oturdu.

Genel olarak asgari ücrete alıştırılan İzocam işçileri, yetki oyalaması nedeniyle uğradıkları hak kayıplarının giderilmesini talep ettiler. İşten atılan arkadaşlarının geri alınması da başlıca taleplerin arasındaydı.

Sendikanın açıklamasında idari maddelerde kısa bir sürede anlaşma sağlandığı ancak ücret konusuna gelince görüşmelerin tıkandığı belirtildi. Kriz ve kâr oranlarının düşük olduğunu gerekçe gösteren şirket yönetiminin atılan işçileri almayacağı konusunda direttiği aktarıldı.

Aralık sonunda alınan grev kararının 18 Ocak Cuma günü her iki fabrikada aynı anda hayata geçirileceğini açıklayan sendika, ücretle ilgili görüşmeleri şu şekilde aktardı:

İşveren önce 35 taşeron işçiye 2019 yılında, 35 taşeron işçiye de 2020 yılında kadro vereceğini söyledi. Ancak son teklifte, 2019 yılında 17 taşeron işçiye, 2020 yılında da 18 taşeron işçiye kadro vereceğini belirtti.

İşveren bir önceki teklifinde sendika üyelerine 2019 yılı için 300 TL seyyanen zam ve 4 ikramiye vereceğini söyledi. Son teklifinde ise tüm çalışanlara 4 ikramiye vereceğini, ancak 300 TL zammı 6 ay süreyle ötelemeyi teklif etti. Diğer bir deyişle, sendika üyelerine vereceği 4 ikramiyeyi, üye olmayanlara da vererek, üyelerimizin alacağı 300 TL zammı 6 ay ertelemeyi gündeme getirmiş oldu.

İşveren tarafı bazı ücret kalemlerinde sendikamızın tekliflerine karşı teklif dahi vermedi.”

İLİŞKİLİ HABERLER