Emeğin Kurtuluşu İşçi Okulu İzmir’de derslere başlıyor. Sosyal medya hesabından duyuru yapan Emeğin Kurtuluşu işçi okulunun içeriğine dair şunları ifade etti:
“İşçi sınıfı ya devrimcidir her şeydir ya değildir hiçbir şey!
Bir işçi için hayat her zaman en büyük öğretmendir. Sömürüyü, baskıyı, zulmü, adaletsizliği ve eşitsizliği bize reva görülen yaşamlarımız içinde görürüz. Buna karşı mücadele etmek için yana yana geldiğimizde ise çıkarları ortak olan bir sınıfın mensupları olduğumuzu fark ederiz. Mücadele birleştirir, geliştirir, değiştirir ve öğretir...
İşçi sınıfının gücü öğrendikçe büyür. Ama yalnızca haklarını öğrenmesi yetmez. Daha önemlisi, bugünü anlamak için dünü bilmesi, kendi mücadelesini büyütmek için hayatın, toplumun gerçek yasalarını anlaması gerekir.
Kapitalist sistem basını, televizyonu, eğitimi, hukuku ile sermayenin çıkarlarını tüm toplumun çıkarıymış gibi gösterip bizi yalanlarla uyutmaya çalışıyor. Bunun içindir ki biz işçilerin daha çok bir araya gelmeye, örgütlenmeye ve mücadele etmeye ihtiyacımız var. Bunları yaparken de bilmeye, öğrenmeye, bilimin silahı ile donanmaya...
Emeğin Kurtuluşu İşçi Okulu, işçi sınıfının kapitalist düzene karşı mücadelesine katkı sunmak, baskı ve sömürü üzerine kurulu bu düzenin örttüğü gerçekleri bir kez daha gün yüzüne çıkarmak için yola çıkıyor. İşçi davasına inanmış aydınların, öğretmenlerin, işçilerin çabalarıyla sonbahar dönemi çalışmalarına başlıyor. Hepinizi ayda bir düzenlenecek olan işçi okuluna katılmaya, kapitalist sistemin bir tül ile örttüğü gerçekleri bilince çıkartmaya çağırıyoruz. Bilginin ancak kitlelerde karşılığını bulduğunda güç olacağını biliyoruz.”
İşçi okulu programı
İşçi okulunun programına dair şu bilgiler paylaşıldı:
“1. Ders- Toplumlar tarihi
Resmi tarih bize kralları, liderleri, kahramanları ve onların yaptıklarını eksen alan bir anlatım sunar. Ya emekçiler ve ezilenler? Oysa tüm toplumların tarihi sınıflar arasındaki mücadelenin tarihidir.
Bu ilk derste sınıfların olmadığı ilkel komünal toplumdan başlayarak kapitalizme kadar olan süreci sınıfların gelişimi ve birbirleriyle olan mücadeleleri ekseninde ele alacağız. Ve göreceğiz ki, her toplumsal sistem sınıf çatışmalarına yol açıyor. Ve en sonunda bu çatışmaların ürünü olarak ortadan kalkıyor. Bugün insanlığa verecek hiçbir şeyi kalmayan kapitalist sistemin gelip dayandığı sınırlar ve bu sistemin nasıl aşılacağı, bunda işçi sınıfının rolü ve misyonu bu ilk dersimizin ana konusu olacak.
2. Ders- Ücret, fiyat, kâr: Sermaye birikimini ve kapitalizmin sömürü mekanizmasını anlamak
Bir kapitaliste kalırsa, onun servetinin kaynağı elde ettiği kârdan kaynaklanır. Ve bunda piyasa koşulları ve kendi becerisi temel bir rol oynar. Oysa kapitalistlerin en büyük aldatmacalarından biri olan bu yalan Marx ve Engels tarafından yaklaşık 200 yıl önce gözler önüne serilmiştir.
Kapitalist sömürünün dizginlerinden boşaldığı, ücretlerimizin ise en temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmediği bu günlerde meta, değer, ücret, fiyat, kâr gibi kavramların gerçek içeriğini ve kapitalistlerin bu konudaki yalanlarını ele alacağız. Dolayısıyla bu dersimiz sınıf mücadelesinin bugünkü acil başlıklarına da ışık tutacak.
3. Ders- Devlet ve sınıflar: Egemenliğin perde arkasını görmek
3. dersimizin konusu devlet ve sınıflar. Çoğumuz için devlet yasa koyucu bir baba işlevi taşır ve tarafsız olduğu var sayılır. Devlet denilen mekanizmanın ortaya çıkışını ve hâkim sınıfların bekçisi haline gelişini tarihsel gelişimi içinde ele alacağız. Bugünkü modern devleti inceleyerek, sınıf mücadelesinde devletin nerede durduğu sorusuna yanıtlar arayacağız.
1. Ders:14 Eylül Buca /15 Eylül Aliağa
2. Ders: 12 Ekim Buca/13 Ekim Aliağa
3. Ders: 16 Kasım Buca/17 Kasım Aliağa”