İzmir 1 Mayıs’ı için Gündoğdu Meydanı’na çağrı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs programına dair toplantı gerçekleştirdi. Sonrasında basın açıklaması ve bildiri dağıtılarak 1 Mayıs’ta Gündoğdu Meydanı’na çağrı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Nisan 2019
  • 12:51

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bugün DİSK Ege Bölge Başkanlığı’nda toplantı yaptı.

Demokratik kitle örgütleri, devrimci kurumlar siyasi partilerin ve derneklerin katıldığı toplantı saat 10.30’da bşaladı. Öncelikle EDG 1 Mayıs Tertip Komitesi, valilikle yapılan görüşmeleri aktardı.

Geçmiş yıllarda 2. Kordon’un kapatılmasına, Konak’ta toplanan kitlenin 1. Kordon’dan yürüyüşüne izin verilmesine karşın, bu yıl 2. Kordon’un açıldığı aktarıldı. Böylece, Konak’tan yürüyenlerin deniz kenarından değil 2. Kordon denilen Borsa’nın önünde toplanıp caddeden yürüyüşüne izin verildiği belirtildi. Bununla birlikte toplanma ve yürüyüş kolları şöyle aktarıldı:

1. toplanma alanı Konak Borsa önünde, 2. Kordon’dan yürüyüş
2. toplanma alanın Cumhuriyet meydanı
3. toplanma alanı Türk İş’e bağlı sendikalar liman tarafından giriş yapacak
4. koldan da CHP giriş yapacak.

1 Mayıs programının saat 12.30’dan itibaren başlayacağı, miting progaramının saat 14.00’te başlayacağı ifade edildi. 1 Mayıs metni ve konuşmasının tek olcağı, ortak hazırlanan metnin Eğitim Sen tarafından okunacağı başka konuşmalar olmayacağı belirtildi. Programın herkes alana girdikten sonra başlayacağı da eklendi.

Programda ayrıca, yalnızca işçilerden oluşan “Kadın İşçi Korosu”nun olduğu, 3 marş söyleyeceği, ardından basın metni okunacağı ve son olarak Kardeş Türküler konseri olacağı kaydedildi.

Toplantının devamında, 1 Mayıs mitingi üzerine bütün kurumlarla daha önceden toplantı yapılması gerektiği ve bu tartışmalardan sonra valilik ile görüşmesi gerektiğinin daha doğru olduğu tartışıldı. Yine geçen sene yaşanan sorunlara değinilerek arama noktalarında yaşanan sorunlarda tertip komitesi ve görevlilerin olması gerektiği söylendi. Ardından kura çekimi yapıldıktan sonra her kurumun Cumhuriyet Meydanı’ndan itibaren sıralamaya uyması gerektiği söylendi.

Ek olarak, 1 Mayıs mitinginden sonraki hafta değerlendirme toplantısı yapılmasına, 6 Mayıs’ta Denizlerin katledilişinin yıldönümünde hep birlikte eylem yapılmasına karar verildi.

Toplantıdan sonra saat 12.30’da Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve siyasi partilerin yapacağı basın açıklaması için Kemaraltı girişine geçildi. 1 Mayıs’a çağrı yapılan açıklamada “1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde Gündoğdu Meydanı’ndayız” denildi. Siyasi iktidarın baskı politikalarına değinilen açıklamada; krize, işsizliğe, yolsuzluğa, kıdem tazminatının gaspına, sermayenin “BES”lenmesine, iş cinayetlerine, sermayenin saldırı politkalarına, gerici, ırkçı, cinsiyetçi eğitime, doğa ve kentlerin talanına, kadın cinayetlerine, sağlık hakkının gaspı edilmesine karşı alanlarda olma çağrısı yapıldı.

Açıklama sonrasında, sloganlar ve alkışlar eşliğinde Kemeraltı’nda yürüyüş yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önünde ajitasyon konuşmalar eşliğinde 1 Mayıs çağrı bildirileri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir