İZENERJİ’de 5 bin işçi için TİS görüşmeleri sürüyor

Genel-İş Sendikası ile İZENERJİ arasındaki TİS görüşmelerinde 6. oturum 8 Mayıs’ta yapılacak.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Mayıs 2019
  • 08:37

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ şirketinin bünyesinde çalışan 5 bin 60 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleştirilen 5. görüşmede 68 maddeden 34’ü kabul edildi.

Genel-İş Şube Başkanı Arif Yıldız, bu sözleşmede ilk defa 400 TL’lik alışveriş çeki taleplerinin yer aldığını, ayrıca yasal olarak 45 saat olan haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesinin de tekliflerinde yer aldığını belirtti. Ancak henüz bu maddelerin kabul edilmediğini söyledi.

Kendilerine yüzde 20,5 oranında zam teklif edildiğini söyleyen Yıldız, İZENERJİ bünyesinde çalışan 4 grup olduğunu ve yevmiyelerin de 74 TL, 76 TL, 78 TL iken asgari ücret zammıyla 85 TL 25 kuruşa çıktığını belirtti.

DHA’ya konuşan Yıldız, ancak kendilerine yapılan zam teklifinin son ücret üzerinden değil de 75 TL baz alınarak yapılmasına tepki gösterdi. “Bizim bu öneriyi kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Aynı işi yapan işçilerin aldığı ücret arasındaki makasın çok fazla olduğunu ve bunun kapatılmasını istediklerini belirterek bugün sosyal haklar dışında tutulduğunda yevmiyeler toplamının farkının 1200-1300 TL gibi yüksek bir rakam olduğunu belirtti.

“Bu da ciddi bir rakam. İşçiler arasında ücret eşitsizliği var. Biz iki teklif sunduk. 'Seyyanen zam verin, bunun  üzerine yüzdelik dilimi konuşalım' dedik. Belki yüzdelik olarak rakam yüksek olabilir ama 110 liranın yüzde 25'i ile 80 liranın yüzde 25'i bir değil. 110 lira yevmiye alana yüzde 25 verirsen, yevmiyesi 135 lira olur. 85 lira yevmiye alana yüzde 25- 30 önerirsen, 90- 93 lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Böylece işçilerin günlük ücretlerinin arasında 40-45 lira gibi bir fark oluşuyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den görüşme talep ettiklerini ve süreci, koşullarını kendileri bizzat Soyer’e anlatacaklarını söyleyen Yıldız, 6. oturumun 8 Mayıs’ta yapılacağı bilgisini paylaştı.