İstihdam ve çalışılan saat endeksleri geriledi

2019’un ilk üç aylık işgücü girdi endekslerinde, istihdam ve çalışılan saat endeksleri geriledi, maliyet endeksleri yükseldi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Mayıs 2019
  • 12:25

Türkiye kapitalizminin üretim alanında etkisini gösteren kriz 2019’un ilk üç ayına ilişkin İşgücü Girdi Endeksleri’ne de yansıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 1. çeyrek verilerinde istihdam ve çalışılan saat endekslerindeki düşüşler göze çarptı. En fazla düşüş yaşanan alt sektör inşaat oldu.

İstihdam yıllık yüzde 8,6 düşüş

İstihdam endeksi 2018 yılına kıyasla yüzde 8,6 azalırken, bir önceki çeyreğe kıyasla da yüzde 2,1 düşüş kaydedildi. İstihdam endeksi inşaatta geçen yıla kıyasla yüzde 26,4, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 10 düşüşle en fazla gerileme kaydeden alt sektör oldu. Geçtiğimiz yıla kıyasla sanayi istihdam endeksi yüzde 4,4, ticaret-hizmet istihdam endeksi yüzde 6,9 geriledi. Önceki çeyreğe kıyasla sanayi sektöründe yüzde 1,6, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,7 gerileme yaşandı.

Çalışılan saat endeksi yıllık yüzde 9,9 azaldı

2019’un 1. çeyreğinde çalışılan saat endeksi geçen yıla kıyasla yüzde 9,9 geriledi. Bir önceki çeyreğe kıyasla düşüş yüzde 2,2 oldu. En fazla gerileme kaydedilen alt sektör, çalışılan saat endeksinde de inşaat oldu.

Endeksin alt sektörlerde geçen yıla kıyasla değişimleri şöyle: İnşaat yüzde 29,4, ticaret-hizmet yüzde 7,6, sanayi yüzde 5,8 azaldı.

Endeksin bir önceki çeyreğe göre düşüşleri, sanayide yüzde 1,0, inşaatta yüzde 10,6 ve ticaret-hizmette yüzde 1,1 oldu.

İşgücü maliyetlerinde artış

Bunların dışında, brüt ücret-maaş, saatlik iş gücü maliyeti, kazanç ve kazanç dışı işgücü endekslerinde hem yıllık hem çeyreklik bazda artışlar kaydedildi.

Brüt ücret-maaş endeksi, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 14,6, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 6,0 arttı.

Saatlik işgücü maliyeti endeksi, geçen yılın 1. çeyreğine kıyasla yüzde 27,1, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 8,1 arttı.

Saatlik kazanç endeksi, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 27,2, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 8,4 arttı.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, geçen yıla kıyasla yüzde 26,5, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 6,7 arttı.