İstanbul ve Konya’da sayacılardan iş bırakma eylemi

İstanbul ve Konya’da sayacılar düşük ücretlere karşı iş bırakma eylemine başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Eylül 2017
  • 14:36

Ayakkabı tekellerinin düşük ücret dayatmasına karşı tepkili olan sayacılar bugün İstanbul ve Konya’da iş bırakma eylemine başlayarak ücret artışı talep etti.

İstanbul

İstanbul’da da AYMAKOOP ve AYKOSAN sitelerindeki çok sayıda sayacı daha önce kararlaştırdığı üzere bir haftalık iş bırakma eylemine bugün başladı.

Eylem nedeniyle AYMAKOOP Ayakkabıcılar Sitesi'ndeki çok sayıda iş yerinin kepenk kapattığı belirtildi.

Site içinde toplanan sayacılar adına konuşan İstanbul Saya Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Kökoğlu şunları söyledi: “Biz fasoncuyuz, fason çalışıyoruz. Aldığımız fiyatların çok düşük olduğunu ve haklarımızın gasp edildiğini düşünüyoruz. Bu haklarımızı tekrar kazanmak için bugün sokaklardayız. Mücadelemiz devam edecek. Bizim taleplerimiz var karşı taraftan. Biz bu çalışmaları 40 gün önce başlattık. Bu süre içerisinde hem kendi meslektaşlarımıza hem de ayakkabı sektörüne bir zaman tanıdık uzlaşmak için. Ama bugüne kadar hiçbir ayakkabı firması bize uzlaşmak için başvurmadı. Biz de ona istinaden cumartesi günü iş bırakma kararı aldık, bugün meydanlardayız.”

Yaklaşık 5 bin saya ustasının iş bıraktığını belirten Kökoğlu, ücretlere yüzde 30-40 oranında zam yapılmasını istediklerini söyledi.

Konya

Konya’da üretim yaptıkları fabrikaların kendilerine düşük ücret verdiğini belirten sayacılar bugün iş bırakma eylemi yaparak tepkilerini gösterdi.

Karatay ilçesindeki Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'ndeki irili- ufaklı atölyelerden, ayakkabı fabrikalarına, ayakkabının üst deri bölümünü dikip, işleyen atölye sahipleri ve çalışanlar iş bırakarak site önüne çıktı.

Yaklaşık 600 kişi atölyelerin kayıt dışı olması nedeniyle ücretlerin düşük olduğunu ve hiçbir haklarını arayamadıklarını belirterek artık kayıt altına alınmak istediklerini ifade ettiler.

İş bırakan sayacılar adına konuşan Muhammet Yüksektepe şunları söyledi: “Yıllardır hakkımızı alamadığımız için bu eyleme karar verdik. Bizim buradaki en büyük sıkıntımız düşük işçilik. Yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın çoğunun sosyal güvencesi yok. Vergimiz de yok. Sanayide çalışan bin kadar esnaf var. Bunun yüzde 90'ı vergisiz çalışıyor. Vergisi olmadığı için yanında çalışan işçiye sigorta da yapamıyor. Çalışma saatlerimiz çok fazla. Sabah 8 akşam 10 gibi çalışıyoruz. Buradan Maliye Bakanlığı'na sesleniyorum. Kendi kendimizi ispiyonluyorum. Gelin bizi takip edin. Bizim şu anda vergimiz yok. Sanayimizde Suriyeli çalışan arkadaşlarımız var. 15 yaş altı çalışan çocuklar var. Bunların da olmaması gerektiğini düşünüyoruz.”

“Sayacı uyuma emeğine sahip çık!” sloganını atan sayacılar, açıklamanın ardından oturma eylemine geçti.

***

Geçtiğimiz günlerde Adana’da da düşük ücretler nedeniyle yaklaşık bin civarında sayacı iş bırakmış ve eylemin neticesinde yüzde 13+12 oranında zam almışlardı. Ayrıca her yıl Ocak ayında yüzde 10’luk zam konusunda anlaşılmıştı.

Bu kazanımın ardından birçok kentte ayakkabı tekellerinin sömürüsüne karşı sayacılar iş bırakma çağrısı yapmıştı.