İşsizlik ve deprem fonu “ayakkabı kutularında” biriktirilecek

AKP eliyle yapılan rötuşla, işçi ve emekçilerden çalınarak fonlara aktarılan paralar, hırsızların “ayakkabı kutularında” “sıfırlanmak” üzere tutulacak.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Nisan 2014
  • 17:29

İşsizlik Sigortası Fonu ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) mevduat hesaplarında yapılan oynamayla, işçi ve emekçilerden kesilenlerle biriken paraların talanında yeni bir evreye giriliyor.

 

Amaç talan olunca teferruata ve rekabete gerek yok

Bundan böyle İşsizlik Sigortası Fonu'nun 7 milyarlık mevduatı ile Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) 2.5 milyar liralık mevduatı 3 kamu bankasında biriktirilecek. Önemsiz bir ayrıntı gibi görülen bu değişiklikle, İşsizlik Sigortası Fonu'nda yıllık 140 milyon, DASK'ta ise 50 milyon liralık kayıp yaşanacak.

Daha önceyse İşsizlik Sigortası Fonu'nun 7 milyar liralık, DASK'ın da 2.5 milyarlık mevduatı Türkiye'nin en büyük 10 bankasından en yüksek faizi veren bankada tutuluyordu. Bankalar içinde biriken bu meblağ ayrı bir rant alanı olmakla birlikte aralarında rekabete neden oluyordu. İki büyük mevduatı kapmak için piyasa faizinin de üzerinde, çıkılabilecek en yüksek faize çıkarak bu paraları kendi kasalarında tutmaya çalışıyorlardı.

 

Fonları daha kolay boşaltmak için daha büyük bir hortum

Zaten temeli soygun olan bu fonlarda biriken devasa tutar, gerektiğinde kolayca yağmalanabiliyor. Şimdiyse daha kolay yağmalanabilmesi için bir müdahale yapıldı. Adı geçen üç bankanın içinde Halkbank’ın olması değişikliğin nedeni için fikir vermekte. Diğerleriyse Ziraat Bankası ve Vakıfbank.

 

Sermayeye kaynak, AKP’ye “sıfırlamak” için bütçe!

Elbette temel sorun bu fonların, Türkiye'nin ilk 10 büyük bankanın hangisinde biriktiği değil. 2000 Temmuzu’nda başlayan, şimdiye kadar işçi ve emekçilerden kesilenlerle biriken bu soygun fonunun, sermayeye kaynak ve devlet “giderlerine” bütçe olduğu biliniyor.

2010 yılı sonu itibarıyla İşsizlik Sigortası Fonu’nda toplam 60,6 Milyar TL birikmişti. Bu miktarın sadece 3 Milyar 750 Milyon TL’lik kısmı işsizlik sigortası ödemesinde kullanılırken, 2008-2009-2010 yıllarında toplam 9 Milyar 105 milyon 395 bin TL hazineye aktarılmıştı.

2009-2010-2011 yıllarında bu fonda birikenlerin dörtte üçünün GAP kapsamındaki yatırımlara öncelik verilmesi kaydıyla, genel bütçeye gelir olarak kaydedildiği açıklanmıştı. Yine 2013 yılına kadar 8 yılda İşsizlik Fonu’nda toplanan paranın sadece yüzde 8’lik bölümünün işsizler için kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

Ayrıca Eylül 2013 itibarıyla İşsizlik Sigortası Fonu’nda bulunan 67.5 Milyar TL, fondaki paranın son 4 yılda yüzde 60’dan fazla arttığını göstermişti. Ancak bu aynı dönemde sadece 224 bin kişi işsizlik sigortasından yararlanabilmişti. Yani milyonlarca işsizden çok çok azı...

Aynı durum DASK’ta biriken paralar için de geçerli. On milyonlarca insanın deprem bölgelerinde, acı hatıralarla hala depreme dayanıksız konutlarda yaşadığı düşünülürse bu fonun akıbetinin de ne olduğu ortaya çıkmaktadır.

Şimdi AKP eliyle yapılan bu rötuşla, işçi ve emekçilerden çalınarak fonlara aktarılan paralar, hırsızların “ayakkabı kutularında” “sıfırlanmak” üzere tutulacak.