İşsizlik fonu “iflas”la yüzleşen bir avuç patrona peşkeş

İşsizlik Fonu sefalete mahkum edilen milyonlarca işçi veya işsiz için değil, “zorda” olan bir avuç patron için kullanıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Ekim 2017
  • 10:48

AKP iktidarının patron sınıfını ihya etmek için son dönemde gündeme getirdiği uygulamaların ardı arkası kesilmezken, bu amaçla kullanılan fonların başında da İşsizlik Fonu geliyor.

Sefalete mahkum edilen milyonlarca işsiz için kullanılmayan fonun “zorda” bulunan bir avuç patron için kullanıldığı bir kez daha gözler önüne serildi.

Geçen ay itibarıyla 112 milyar 847 milyon 374 bin 557 liralık büyüklüğe ulaşan İşsizlik Sigortası Fonu, “ücret garanti fonu” adı altında iflasla yüz yüze kalan sermayeye destek için de kullanılıyor.

Bu kapsamda, 2017 Eylül ayında, 2 milyon 39 bin 477 lira sermaye adına çalışanlara aktarılırken 9 ayda ise toplam harcama 17 milyon 716 bin 315 lira oldu. Eylül ayında yalnızca 628 çalışana ödeme yapıldığı kaydedilirken, bu ise ortalama 3 bin 250 liraya yakın aylık ücretin karşılandığını gösteriyor.

“İflas” gerekçesiyle her ay binlerce işçinin işten atma saldırısıyla karşılaştığı göz önünde bulundurulduğunda, ortalama ücretin miktarı ve ödeme yapılan çalışan sayısının sınırlılığı dikkat çekiyor. Bu sınırlılık, “ücret garanti fonu” denen uygulamanın da yalnızca bir avuç patronun çıkarına hizmet ettiğini gösteriyor.

İşsizler için kullanılmayan İşsizlik Fonu’ndan sermayeye destek amacıyla yapılan gaspın bir diğer boyutunu da esnek çalışmanın pekiştirilmesi hedefiyle ayrılan “Yarım Çalışma Ödeneği” ve “Kısa Çalışma Ödeneği” oluşturuyor.

İlk ödenek, yarım gün çalışanlar için kullanılırken, ikincisi yine kriz nedeniyle üretimi kısan ve çalışma sürelerini azaltan patronların hizmetine sunuluyor.

“Yarım Çalışma Ödeneği”nden Eylül ayında 699 kişiye toplam 1 milyon 227 bin 678 lira ödeme yapıldığı belirtilirken, ilk 9 ayda toplam 13 milyon 375 liralık harcama yapıldı. Bu ödeneğin, çocuk sahiplerinin yarım gün çalışmasına imkan tanıdığı öne sürülse de, hem sayının sınırlılığı hem de fonun dar bir amaçla kullanılması, bu ödeneğin belli patronların ihtiyaçlarını karşılamaktan öte bir anlamı olmadığını ortaya seriyor.

“Kısa Çalışma Ödeneği”ne dair rakamların daha da sınırlı olduğu göze çarparken, Eylül ayında yalnızca 15 kişi için 24 bin 941 lira ödeme yapıldığı kaydedildi. Yılın ilk 9 ayında da toplam 594 bin 340 lira harcama yapıldı.