İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi açıkladığı Eylül ayı iş cinayetleri raporunda bu ay en az 145 emekçinin, 2019 ilk dokuz ayında ise en az 1320 emekçinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bu işçi kırımını durdurmamız için örgütlenmemiz gerekiyor” dedi.
Raporun yüzde 81’inin basından aldıkları verilerle, yüzde 19’unun iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin iş arkadaşları ya da ailelerinden aldıkları bilgilerle hazırlandığı belirtilerek “Raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen sadece bir iş cinayeti var. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” denildi.
2019’un ilk 9 ayında 1320 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
Raporda Ocak ayından başlayarak iş cinayetlerinde yaşamını yitiren emekçi sayısı şöyle ifade edildi:
“Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi ve Eylül ayında en az 145 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk dokuz ayında en az 1320 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.”
Eylül ayında ölen 145 emekçinin 122’si ücretli işçi ya da kamu emekçisi
Eylül ayında yaşamını yitiren 145 emekçinin 122’sinin ücretli, 23’ünün kendi nam ve hesabına çalışan çiftçi ve esnaf olduğu belirtilen raporda “Ölenlerin 11’i kadın işçi, 134’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, metal, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti. Ölen kadınların tamamı ücretli işçi/kamu çalışanı” denildi.
İş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuklar için “Dördü 14 yaş ve altında olmak üzere altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, gıda ve kağıt işkollarında gerçekleşti” ifadeleri yer aldı.
Eylül ayında 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 42 emekçi bulunduğu belirtilen raporda, “Eylül ayında 9 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 4’ü Afganistanlı, 2’si Özbekistanlı, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Rusyalı ve 1’i Ukraynalı... Yılın ilk dokuz ayında ise en az 91 göçmen/mülteci işçi çalışırken yaşamını yitirdi” denildi.
En fazla iş cinayeti tarım ve inşaat işkollarında gerçekleşti
Eylül ayında ölümlerin en çok tarım, inşaat, belediye/genel işler, ticaret/büro, taşımacılık, metal, gemi/tersane, gıda, enerji, madencilik ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleştiği belirtilen raporun devamında şu veriler aktarıldı:
“Eylül’de Türkiye’nin 48 şehrinde iş cinayeti gerçekleştiğini tespit ettik: 17 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm İzmir’de; 7’şer ölüm Bursa ve Muğla’da; 6’şar ölüm Denizli, Kocaeli ve Konya’da; 5’er ölüm Aydın’da; 4’er ölüm Adıyaman, Ankara, Antalya, Kastamonu, Kayseri, Samsun, Şanlıurfa ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Adana, Bartın, Bilecik, Karabük ve Tokat’ta; 2’şer ölüm Aksaray, Artvin, Balıkesir, Çorum, Erzurum, Eskişehir, Malatya, Rize ve Sivas’ta; 1’er ölüm ise Amasya, Batman, Bayburt, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Manisa, Mersin, Muş, Ordu, Sakarya ve Yozgat’ta yaşandı… Ölenlerin 3’ü sendikalı işçi, 142 işçi ise sendikasız.”