Roniteks, Erciyas Boru, Seydişehir Eti Alüminyum, Milat Halı, Akar Grup, Tersan, Burda Bebek, Sputnik, Cemre Tersanesi, çiftçiler, Özak Tekstil’de işçilerin hakları için başlattığı grev ve direnişler sürüyor.
Altınova tersaneler bölgesinde bulunan Tersan tersanesinde işçiler, ücret artışları açıklanmadığı için iş bıraktı. Limter-İş'in sosyal medya hesabından paylaştığı videoda işçiler, “Şu an tersane eylemde. Çalışmıyor. Zamlarımız için ayaktayız. Çalışmıyoruz. Herkes miting alanında” dedi.
Akar Grup ve Reis Elektriğin, Yuvam Bahçeşehir Konutları inşaatında çalışan İnşaat-İş üyesi işçilerin gasp edilmek istenen hakları için başlattığı direniş 3’üncü gününde devam ediyor.
Direnişin 3’üncü gününde Başakşehir Belediyesi önüne giden işçilere güvenlik engel olmaya çalıştı. Engelleme girişimini boşa düşüren işçiler Başakşehir Belediyesinin haklarının gasbına göz yumduğunu belirtti. İşçilerin, Başakşehir Belediyesi önünde direnişi sloganlarla sürüyor. Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı ile İnşaat-İş ve işçiler bir görüşme gerçekleştirdi. Belediye, “patronu tanırız aramız iyi, sendikayı tanımayız” dedi ve işçileri de şov yapmakla suçladı. Polis direnişçilere saldırdı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Direnen inşaat işçilerini dün (7 Şubat) DEV TEKSTİL temsilcisi ziyaret etti.
Antep’te Milat Halı işçilerinin sefalet zammına karşı iş bırakarak başlattığı direniş 2’nci gününde devam ediyor. Fabrika önünde toplanan yüzlerce işçi “direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyüş yaptı.
Konya Seydişehir Eti Alüminyum işçilerinin direnişi 3’üncü gününde sürüyor. Sarı sendika Öz Çelik-İş’in işçilerin taleplerin arkasında durmaması üzerine iş bırakan işçilerin direnişi geceli gündüzlü devam ediyor. İşçiler fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyor.
Gebze’de Petrol-İş üyesi Portakal Plastik işçilerinin uyarı eylemleri 17 Ocak’tan bugüne devam ediyor. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi'nin örgütlendiği ve gerekli çoğunluğu sağladığı Portakal Plastik'te patron yetkiye itiraz etmişti. Yapılan görüşmelerin ardından sendikayla masaya oturan patron, ocak ayında hazırlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile müzakerelere başlayacağını söylemesine rağmen sözünden döndü. Patron, işçilerin toplu iş sözleşmesinde aldığı zammı daha önce verdiği ara zamlardan düşerek mahsup etmek istiyor. İşçiler mahsuplaşmaya karşı vardiya değişimlerinde yürüyüş ve sloganlarla eylem yapıyor.
Düzce’de bulunan Burda Bebek’te Petrol-İş’e üye olduğu için işten atılan işçilerin direnişi 81’inci gününde devam ediyor.
Bayrampaşa’da bulunan Roniteks’te işçiler sefalet zammı ve elden ödeme karşı iş bırakarak direnişe başladı. Direnişin 4’üncü gününde de fabrikaya giden ancak üretim yapmayan işçiler talepleri karşılanana kadar direneceklerini vurguladı.
Düzce ve Mersin’de Erciyas Boru işçilerinin grevi 9’uncu gününde devam ediyor. Birleşik Metal-İş üyesi Erciyas Boru işçileri Düzce ve Mersin'de bulunan fabrikalar önünde grevi sürdürüyor. Grev alanına direnişçi işçilerin aileleri dayanışma ziyaretinde bulundu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi Sputnik çalışanlarının grevi Süzer Plaza önünde 176’ncı gününde devam ediyor.
Yalova’daki Cemre Tersanesi’nde çalışan işçiler düşük zamma karşı eyleme geçti. Tersanede eylem yapan işçiler tersane patronlarının kendi aralarında anlaşarak ücretlere yüzde 20 zam yaptıklarını, kendilerinin ise yüzde 50 zam istediklerini söyledi. Cemre Tersanesi işçileri, “Hakkımızı alana değin belirli saatler içerisinde tersanelerimizde direnişimizi sürdürüp patronları haklarımızı vermeye davet edeceğiz. Birlik olduğumuz sürece kimse hakkımızı yiyemeyecektir” dedi.
Konya Seydişehir’de üreticilerin Seydibey patates fabrikasına sözleşmeli olarak ekim yaptıkları patates kotaları, başka ilçelere kaydırılınca çiftçiler eylem yaptı. Traktör ve binek araçları ile konvoy halinde Seydibey patates fabrikası önüne giden çiftçiler durumu protesto ederek açıklama yaptı.Y apılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Patates fabrikası tarafından alınan yanlış karar fabrikaya ve depolama alanına daha uzak yerlere daha fazla nakliye ve maliyetlere ekim yaptırmak, fabrika yakını üretim arazilerinde varken daha uzak ilçelere kota aktarımı akla mantığa uygun değildir .”Ayrıca bölgede yıllardır pankobirlik için üretim yapan çiftçiler, mantığa uygun olmayan uzak ilçelere kota aktarımının ilçedeki çiftçileri zora sokacağını belirtti.
Sendikal haklarını kullanarak BİRTEK-SEN'e üye oldukları için işten çıkarılan Özak Tekstil işçileri Urfa'daki direnişlerini 15 gün önce İstanbul'daki Özak Holding önüne taşıdı. İşçilerin holding önündeki direnişi 74’üncü gününde devam ediyor.