İş cinayetleri ve “kaza”ları

12 kentte iş cinayetinde işçiler hayatını kaybederken, 10 kentte iş “kaza”ları yaşandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Haziran 2023
  • 18:30

Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Başköy Mahallesi kırsalında hayvanlarını otlatan Yalçın Sümbül yıldırım düşmesi sonucu olay yerinde hayatını kaybetti.

Karaman'da mermer ocağı işçilerin taşıyan aracın şarampole yuvarlandığı kazada yaralanan Ali Gökmen 52 gün sonra yaşamını yitirdi. Gökmen’in ölümüyle kazada hayatını kaybeden işçi sayısı 6'ya yükseldi.

Trabzon Arsin’de inşaatın alt yapı çalışmaları sırasında toprak altında kalan Osman Remzi Suiçmez hayatını kaybetti.

Kocaeli’de balkon camlarını sildiği sırada 3'üncü kattan düşen Şerife Soysal, hayatını kaybetti.

Urfa’dan Konya’ya gelen ve tarım işçilerini taşıyan minibüs, Ereğli ilçesinde şarampole devrildi. Kazda Nesibe Büyükçay hayatını kaybetti, 3’ü çocuk 8 kişi yaralandı.

Sivas'ta hazır beton şantiyesinde tırın kasasından dökülen çakılların altında kalan  İsmet Göktaş isimli işçi hayatını kaybetti.

Kocaeli Dilovası’nda bulunan bir demir çelik fabrikasında çalışan Tuncay Özsoy, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

İstanbul'da E-5 Karayolu Küçükyalı bölgesinde bir araç yol kenarında çalışma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işçilerine çarptı. Kaza sonucu 3 işçi olay yerinde 1 işçi de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Adana Seyhan’da iş dönüşü bindikleri minibüsün sulama kanalına düşmesi sonucu Suriyeli tarım işçileri Ali Yasin Heşlum ve yeğenleri Beşir Heşlum ile Ali Heysem Heşlum yaşamını yitirdi.

Bursa Mustafakemalpaşa’da fabrikada vinçteki malzemelerin üstüne düşmesi sonucu Bülent Polat hayatını kaybetti.

Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kaplama yapmak için çıktığı iş yerinin yaklaşık 12 metre yüksekliğindeki çatısından düşen Yasin Merdoğlu adlı işçi yaşamını yitirdi.

Aksaray’da çalıştığı briket fabrikasındaki makinenin içerisine düşerek sıkışan Nuri Uçan yaşamını yitirdi. Yalova Tersanesi’nde ise 50 işçi gıda zehirlenmesi yaşadı.

Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bir briket fabrikasında kum karma makinesine düşen işçi Nuri Uçan hayatını kaybetti.

Aksaray İşçi Birliği iş cinayeti ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı ve şunları ifade etti:

"Nuri Uçan iş cinayetinin kurbanı oldu. İşçi sınıfının başı sağ olsun. Türkiye'nin Avrupa da en fazla ölümlü iş kazası olan ülkedir. Peki neden? Çünkü işçi sağlığı ve güvenliği için önlem almayı patronlar gereksiz masraf sayıyorlar. Bu nedenle Nuriler can veriyorlar.

İş cinayetlerinde ölmemenin yolu mücadelenin yoludur.”

Aydın Nazilli’de tarım işçilerini taşıyan minibüs ile kamyonet çarpıştı. Kaza sonucu 9 tarım işçisi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Kırıkkale Lüleburgaz’da meydana gelen iş “kazası”nda mahsur kalan 2 işçi, iş makinesiyle kurtarıldı.

Kars Kağızman’da elektrik akımına kapılan Yakup E. yaralandı ve Kağızman Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi'ndeki tersanelerde çalışan çok sayıda işçi gıda zehirlenmesi yaşadığı için Altınova ve Karamürsel ilçe devlet hastaneleri ile Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Tekirdağ Çorlu’da yoldan çıkan işçi servisinin şarampole yuvarlandı. Meydana gelen kazada sürücü ve servisteki 5 kişi yaralandı.

Ankara Yolu Bulvarı Yaydiğin Kavşağı yanında bulunan çelik döküm fabrikasında eriyik bronzun bulunduğu savurma kazanında patlama oldu. Patlamada Metin Temur ve İsmail Yıldızın durumu ağır olmak üzere 6 işçi yaralandı.

Çorum Belediyesi Asfalt Şantiyesi Taş Ocağı ve Yol Bakım Amirliği Kampüsü’nde çelik çatı yapımı işinde çalışan Furkan Ahmet Akgül, çatı malzemesi serdiği esnada dokuz metre yüksekten beton zemine düşerek ağır yaralandı.

Bursa İnegöl Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren tekstil fabrikasında asansöre binen işçi İzzettin A., asansörün aniden kontrolden çıkması sonucu sıkışarak yaralandı.

Bursa İnegöl’de olan Bursa- Ankara karayolu Oylat Köprülü Kavşağı’nda Kütahya'nın Domaniç ilçesine işçi taşıyan minibüse kamyon çarptı. Kaza sonucu 7 işçi yaralandı.

İstanbul Söğütlüçeşme İstasyonu’nda sefere hazırlanan yüksek hızlı trenin otomatik yıkanması gerekirken, daha az paraya mal olduğu için, trenin ön camını uzun saplı fırça ile temizlemeye çalışan işçi, yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı.

Karaman Akçaşehir Beldesi'nde tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi. Kazada 16 kişi yaralandı. Yaralılar Karaman Eğitim Araştırma Hastanesi ve kentteki özel bir hastanede tedavi altına alındı.