İDÇ işçilerinden promosyon eylemi

Düşük promosyona karşı çıkan İDÇ işçileri fabrikada eylem yaparak taleplerini dile getirdi. Ege İşçi Birliği (EİB) İDÇ işçilerine “İnisiyatifi eline al kaderini patronla iş tutanlara bırakma!” diyerek seslendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Mart 2023
  • 08:55

İzmir Demir Çelik (İDÇ) fabrikasında çalışan işçiler düşük promosyon ücretlerine karşı eylem yaparak tepki gösterdi. İşçiler 3 yıl için 13 bin 500 TL promosyon ödenmesi üzerine fabrikada eylem gerçekleştirdi.

Ege İşçi Birliği’ne ulaşan işçiler aynı banka ile anlaşan çevredeki fabrikalarda 25 bin ve üzeri promosyon alınmasına rağmen İDÇ’de 13 bin 500 TL verilmesine tepki gösterdi. Fabrika içinde toplanan işçiler alkış ve ıslıklarla idari binaya doğru yürüyüş yaptı.

Promosyonun ocak ayında ödeneceğinin söylendiğini ancak nisan ayı gelmesine rağmen ödenmediğini dile getiren işçiler, duruma ve üyesi oldukları Türk Metal’e de tepki gösterdi.

 

 

EİB: İnisiyatifi eline al kaderini patronla iş tutanlara bırakma!

İDÇ işçilerine seslenen Ege İşçi Birliği yazılı açıklama yaptı. “İDÇ işçileri inisiyatifi eline al kaderini patronla iş tutanlara bırakma!” başlıklı açıklamanın tamamı şu şekilde:

İDÇ İşçileri kardeşler aylardır promosyon beklentiniz vardı. Ekonomik krizin bizi her gün daha da zorladığı koşullarda bir nebze olsun toplu para almak hepimiz için ciddi bir ihtiyaç. Fakat bugün açıklanan promosyon ücreti hem çok düşük hem de seneye 4 bin TL’ye denk gelen komik bir rakam olarak açıklanmış oldu. 

Biliyoruz ki banka promosyonundan işçiye düşen miktar bu değil fakat bu miktarı vermemek için aylarca oyaladılar bizi, son bir haftada ise 4 bin ya da 6 bin tl gibi rakamları dillendirerek 13500 TL’ye ikna etmenin kurnazlığını yaptılar. 

İDÇ işçisi kardeşim iş oyalamaya, kandırmacaya gelince elli dereden su getirip fabrika müdürü İle ortak iş tutmaya bile gidiyorlar. Oysa işçinin hakkını aramaya geldimi zerre yerlerinden kıpırdamıyorlar. 

Bu ve bunun gibi birçok örnek gösteriyor ki biz İDÇ İşçileri olarak inisiyatifi elimize alan bir tarzda hareket etmeliyiz. Haklı öfkemizi gaz alma eylemlerine kurban etmemeliyiz. Biliyoruz ki bugün yapılan eylem sendika yönetiminin işçiden duyduğu korkunun bir eseridir. Bu öfkeyi kontrol altına almaya çalışmalarına izin vermeyelim. Bölüm bölüm arkadaşlar bir iletişim ağı kurup eylemleri fabrika içine taşımak gerekirse üretime dokunan tarzda bizi ciddiye almalarını sağlayan tarzda ilerletelim. Hepimiz biliyoruz ki bu zenginlik bunca yatırım İDÇ işçilerinin alınterinden çıkmaktadır. 

İşçilerin gecesini gündüzüne katmasından, yeri geldiğinde zehirlense da aynı ortamda çalışmak zorunda bırakılmasından geliyor. Bu yükü biz çekiyorsak oyalamalara karşı susmayalım somut adımlarımızı arttırarak sürdürüp üretime dokunan tarzda ilerleyelim. Bu konuda en ufak bir geri adım ya da tedirginlik bizi bu durumu kabullenmeye doğru sürükler…

Her fırsatta patronla işbirliği içinde olan sarı sendikanın inisiyatifine bırakmadan inisiyatifi bölüm bölüm örgütlenip ortak karar alarak İDÇ işçisine bırakalım... 

Ege İşçi Birliği