Hukuksuzca işten atılan İBB çalışanlarının direnişi devam ediyor. Direnişin 26. gününde basın açıklaması gerçekleştiren İBB çalışanlarına sendikalar ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) karşısında Saraçhane Parkı’nda direnişi sürdüren İBB çalışanları adına Veysi Altıntaş basın açıklamasını okudu. Sürece dair bilgilendirme yapan Altıntaş İBB ile ilk görüşmenin avukatları eşliğinde, ikinci görüşmenin TMMOB’un arabuluculuğunda gerçekleştiğini aktardı.
Bu süreçte dayanışmanın önemine dikkat çeken Altıntaş şunları ifade etti:
“Diyalog süreçlerinin devam etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz ve demokratik kitle örgütlerinin bu süreçlerde dahil olmasının bizler açısından son derece önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu görüşme süreçleri bizler için önemli bir eşikti çünkü bizler iktidar tarafından hedef gösterildik, İBB tarafından gerçekleştirilen işten çıkarma sürecinde de güvenlik soruşturması, iltisak gibi muğlak kavramlarla damgalandık, Kod 42 ile itibarsızlaştırılmaya çalışıldık. Yürüttüğümüz mücadele açısından haklılığımızı resmi makamlar ağzından duymak ve hukuki zorunluluk bahanesini geçersiz kılabilmek meselenin siyasi bir tercih olduğunu, bizlerin onurunun, hayatının, emeğinin tam da günlerdir kararlı bir şekilde ifade ettiğimiz gibi harcanabilir görüldüğünü çok daha güçlü bir şekilde ifade etme zeminimiz oldu.”
“İşten atmalar siyasi restleşmedir”
İBB yetkililerinin tutumunu eleştiren Altıntaş şunları vurguladı:
“Biz artık bu işten atmaların genel bir siyasi tavır olduğundan eminiz. Üstelik işçilerin önüne koyulan olası suç kategorilerini onaylama ve emekçilerin fişlenmesi yolunu açma sonuçlarına varacak düzeyde riskler taşıyan bir siyasi restleşmedir”
Devam eden işçi direnişleri ile dayanışma içinde olduklarının altını çizen Altıntaş şu şekilde devam etti:
“Bizler senelerin kazanımı olan insani mesai saatleri ve çalışma koşullarına sahip çıkmaya, politik duruşumuz üzerinden ekmeğimizle tehdit edildiğimiz bu güvencesizlik iklimine, barış talep ettiğimiz için sivil ölüme mahkûm eden tavrın bu şekilde yaygınlaşmasına karşı duruşumuzu kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu süreçte bizimle dayanışma gösteren kurumların varlığının ne kadar etkili olduğunu da müzakere masasında anlamış olduk. Dolayısıyla dayanışmanın devam etmesi, güçlenmesi, yaygınlaşması bizim sırtlandığımız bu mücadelenin hepimiz adına olumlu bir sonuç vermesi açısından çok hayati.”
Altıntaş konuşmasını dayanışma çağrısı yaparak sonlandırdı. Ardından gelen kurumlar söz aldı. HDP Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada şunları ifade etti:
“Arkadaşlarımızın işten çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Takipçisi olacağız. İşlerine geri dönene dek yanlarında olacağız”
KESK İstanbul Şubeler Platformu adına yapılan konuşmada “Bu bir siyasi hesaplaşmanın diyetidir. Biz diyoruz ki emekçileri siyasi hesaplaşmanıza alet etmeyin” denildi. Konuşmanın devamında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslenilerek “Siz mobinge maruz kaldınız bedelini emekçilere ödettiniz” denildi.
İHD İstanbul Şubesi adına yapılan konuşmada İBB Direnişi’nin ülkede yerleştirilmeye çalıştırılan hukuksuzluğa karşı bir direniş olmasının önemine dikkat çekilerek tüm yasa ve mevzuatların yok sayıldığı bu süreçte haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılan işçilerin yanında olmanın önemini vurgulandı. Devletin insan haklarına uygun şekilde hareket etmesi için mücadele çağrısı yapılan konuşmada İmamoğlu’na “talimatla değil insan haklarına uygun şekilde hareket etme” çağrısı yapıldı.
İşçi Emekçi Birliği adına yapılan konuşmada direniş selamlandı ve şunlar ifade edildi:
“Kapitalizmde yerel yönetimlerin burjuva ittifaklar arasında el değiştirmesi işçi emeklediler açısından bir şey değiştirmiyor. Onların çıkarlarını koruyan yasaları varsa isçilerin de örgütlü gücü var.”
DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Genel Başkanı Rıza Küçükosmanoğlu da yaptığı konuşmada artan hukuksuzluğa ve keyfiliğe dikkat çekerek “hukuksuzluk karsısında direnmek meşru bir haktır” dedi. Küçükosmanoğlu sarı sendikaların direnen işçileri yalnız bıraktığını vurguladı.
Kurumlar arasında Tüm Bel Sen MYK, Birarada Derneği, EMEP, Emek ve Adalet Platformu ve EHP de söz alarak dayanışma dileklerini ifade etti.
Eylem halaylarla ve sloganlarla sona erdi.
Eyleme destek veren kurumlar şu şekilde:
“KESK İstanbul Şubeler Platformu, Çağrı, İHD İstanbul Şubesi, İşçi Emekçi Birliği, BDSP, EHP, 4. Vardiya işçi dayanışması, İşçi Hareketi Koordinasyonu, HDP Kadın Meclisi, HDP Emek Komisyonu, EMEP, Birarada Derneği, İşçinin Kendi Partisi, DİSK / Nakliyat-İş, DİSK/ Turizm-İş, HDK, Yeşiller ve Sol Parti.”
Kızıl Bayrak / İstanbul