İBB önünde eylem: Sendika seçme özgürlüğüne saygı duyun

Genel-İş Sendikası İBB önünde yaptığı eylemle işçilerin zorla Hizmet-İş’e üye yapılmaya çalışılmasını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Nisan 2019
  • 11:55

Genel-İş Sendikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki şirket ve işyerlerinde işçilerin zorla Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e üye yapılmak istenmesini protesto etti.

İBB’nin karşısındaki parkta polis ablukası altında yapılan eylemde basın açıklamasını Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı yaptı.

“Belediye seçimlerinden sonra işbaşına gelen belediye yönetimlerinin birçoğunun ilk icraatlatından birisi çalışanların sendikalarını değiştirmeleri için baskı uygulamak olmaktadır” diyerek başlayan açıklamada yıllardır AKP’nin elinde olan İBB’yi seçimlerde kaybetmesinin ardından yandaşlık dışında bir faaliyeti olmayan sendikanın işçileri zorla üye yapmaya çalıştığı söylendi.

Bu uygulamada bazı belediye bürokratları ve birim amirlerinin rol aldığı belirtilerek şunlar söylendi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı işyerleri ve şirketlerde çalışan ve bugüne kadar sendika üyesi olmaları engellenen işçilerin apar topar üye yapılmak istendiği görülmektedir. Belediye yönetiminin el değiştirme ihtimalinin ortaya çıkması üzerine el çabukluğu ile ve işveren talimatıyla işçilerin bir sendikaya zorla üye yapıldıklarına ibretle tanık oluyoruz. Böylece işyerlerinde çoğunluk sağlanacak ve bakanlıktan toplu sözleşme yetkisi alınarak imzalanacak toplu iş sözleşmesiyle işçilerin iradelerine el konulmuş olacaktır.”

Açıklamanın devamında, işçilerin sendika hakkına müdahale edilmemesi ve bütün sendikalara işçilerin sendika seçme hakkına saygı duyma çağrısı yapıldı.

Son olarak, gerekirse İBB’de referandum yapılabileceği ve işçilerin kendi tercihlerini belirleyebileceği ifade edilirken, işçilere de “İradenize ipotek koymaya çalışanşara karşı çıkın” çağrısı yapıldı.

Eylem “Yaşasın Genel-İş yaşasın DİSK!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Yaşasın Taksim 1 Mayıs alanı!” sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul