"Her çocuğa uygun kreş!"

Adana KESK Şubeler Platformu kadınların çalıştırılmasına yönelik yeni düzenlemelere hazırlanan sermaye hükümeti AKP'ye Yaşamın her alanında eşitlik, çocuk bakımında ortak sorumluluk” şiarıyla seslendiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Eylül 2013
  • 16:05

Bugün Adana KESK Şubeler Platformu “Yaşamın her alanında eşitlik, çocuk bakımında ortak sorumluluk” şiarıyla çocukların yaşadığı her yerde, her çocuğa uygun kreş taleplerini yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdiler. Saat 12.30’da Çarşı merkez Postane önünde bir araya gelen KESK üyeleri adına basın açıklamasını SES Adana Şube Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy yaptı.

Açıklamada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın farklı bakanlıklarla birlikte kreş ve ebeveyn haklarını düzenleyen bir paket üzerinde çalıştıkları haberlerine değinilerek, bu çalışmanın emekçilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğu ifade edildi. 10 yıllık AKP iktidarının “ben yaptım oldu” mantığıyla yaptığı düzenlemelerin yeni bir versiyonu olduğu belirtilen bu paketin, Başbakanın “her aileye en az üç çocuk” talimatını yerine getirmek üzere kadınların doğurganlığını denetlemeye ve “esnek çalışma” ile kadın istihdamını artırmaya odaklandığına dikkat çekildi.

Açıklamada AKP hükümetinin bir taşla iki kuş vurarak, kadının hem bedenini hem de emeğini daha fazla sömürüye açmanın olanaklarını yaratmayı hedeflediği vurgulanarak şunlar ifade edildi: “Oysa kreş ve çocuk bakım hizmeti bir lütuf ya da yardım değil, temel sosyal haklardır. Hükümet kreşler ile ilgili bir düzenleme yapacaksa öncelikle kamuda var olan kreşleri kapatmaktan vazgeçmelidir.

Çocuk bakımı hizmetleri ile ilgili genel olarak Türkiye’de kreş ve diğer çocuk bakım olanakları son derece sınırlı olduğuna da dikkat çekilerek, kreş ve okul öncesi eğitim koşullarını sağlama oranının sadece %16 düzeyinde olan Türkiye’de, 3 yaş altı çocuklar için kreş bulunmadığı,  3-5 yaş için çok az sayıda imkân bulunduğu, devletin konuyla ilgili 16 haftalık annelik izni dışında sorumluluk almadığının altı çizildi.

Açıklamada ayrıca hükümetin izlediği neo-liberal iktisadi politikalar nedeniyle, kamu kurumları ve yerel yönetimlere ait kreşlerin kapatıldığı ya da hızla özel sektöre devredilerek ücretlerin sürekli arttırıldığı belirtildi.

KESK üyeleri açıklamada, “çocuk bakımı sadece kadınların değil ebeveynlerin ortak sorumluluğudur. Bu nedenle kreş ve ebeveyn haklarının düzenlenmesine ilişkin tartışmaların yalnızca kadınlar üzerinden yürütülmesine itiraz ediyoruz. Kadınlar ve erkekler arasında var olan cinsiyet eşitsizliği nedeniyle her türlü bakım yükünün ev içinde ve ücretsiz olarak kadınlar tarafından karşılanması beklenmektedir. Yıllardır yaptığımız değerlendirmelerde, bakım yüklerinin kadınların gerek çalışma yaşamına gerekse toplumsal yaşamın bütününe katılımında eşitsizlik yarattığını defalarca ifade ettik. “ diyerek mevcut eşitsizlikleri ve kadın istihdamı önündeki engelleri ortadan kaldırmanın yolunun, onları esnek çalışma biçimlerinin içine çekmek olmadığını, AKP hükümetinin, bütünüyle sermayenin doymak bilmez kar hırsını karşılamak üzere giriştiği bu düzenlemelerden vazgeçmesi gerektiğini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Adana