Hepsijet çalışanları haklarını istedi

Hepsijet çalışanları, İstanbul'da Hepsijet Genel Merkezi'nin bulunduğu Trump Tower önünde talepleri bir kez daha haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Ocak 2022
  • 15:14

Hepsijet çalışanları, kargo başı yapılan 1 TL zammı kabul etmeyerek İstanbul’da Trump Tower önünde eylem gerçekleştirdi. Gebze ve Yalova şubelerinde çalışan Hepsijet çalışanları, yönetimle görüşme taleplerinin reddedilmesi üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Serkan Yıldız, işten çıkarılan işçilerin geri alınmasını talep ederek şunları söyledi:

“Garanti ücret 12 bin 500 TL ücret istiyoruz. Biz şu anda asgari ücretin yarısı kadar bile ücret alamıyoruz. Kendi araçlarımızın, sigorta giderlerimizin, araç masraflarımızı ödediğimiz zaman ay sonu evimize ekmek götürmekte zorlanıyor. Borçlarımız çok yükseldi ve gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Firma, bugün yaptığı yüzde 46 zam oranını bize de yansıtmalı.”

Yıldız Hepsijet çalışanlarının taleplerini şu şekilde sıraladı:

“-İşten atılan işçiler geri alınsın.

-Bir yıllık yeni bir sözleşme yapılsın.

-12 bin 500 TL sabit ücret istiyoruz.”

Talepler kabul edilene kadar İzmir, İstanbul, Ankara başta olmak üzere diğer illerde de eylemlerin süreceğini belirten Yıldız dayanışma çağrısını yineledi. Eylem işçilerin ellerindeki 1 TL’i yere atmaları ile sona erdi. Hepsijet çalşanlarının eylemlerine Getir kuryeleri de katılarak destek verdi.

“Yapılan zam çok yetersiz”

Yalova Şubesi Hepsijet çalışanı Mert Güner şunları ifade etti:

“Bağkur, araç, araç bakım, mazot, lastik, kaza, ceza gibi her şey bize ait. Dağıttığımız kargo kadar firmaya toplu fatura kesiyoruz. Oradan aldığımız parayla tüm giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz. Yapılan zam bizim bu giderlerimizi karşılamıyor. Biz açgözlülüğümüzden itiraz etmiyoruz. Giderlerimizin yanında yapılan zam çok yetersiz. Asgari ücretin bile altında kaldı.”

“Hepsijet’in 2021 yılı karı 24 milyar TL, bize 1 TL zam”

Gebze Şubesi’nde çalışan Serkan Yıldız ise dün sabah Gebze Şube’de çalışan 14 işçiden 10’unun işten çıkarıldığını duyurarak şunları ifade etti:

“Geçen sene 3 buçuk TL’e çalıştığımız fiyatı bu yıl 4 buçuk TL yaptılar. 2021 yılında 25 kuruş zam yapılmıştı, bu yıl 1 TL yapıldı. Son 3 yılda toplam yüzde 36 TL zam almış olduk”

Yapılan zammın %28 zamma tekabül ettiğini, açıklanan yüzde 36 enflasyonun çok altında kaldığına dikkat çeken Yıldız şunu vurguladı:

“Hepsijet firmasının 2021 karı 24 milyar TL, bize yapılan zam 1 TL. Enflasyon altında ezilmekten bıktık. Hakkımızı istiyoruz”

Açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul