Havalimanında iş kazası geçiren işçi işten atıldı

Sabiha Gökçen’de güvenlik bölümünde çalışan ve iş “kazası” geçiren İnci Kanat işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Mart 2023
  • 14:30

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda güvenlik bölümünde çalışırken iş “kazası” geçiren ve İnci Kanat işten atıldı. Kanat, “Ayda 280 saat mesai yaptım, kolumdan oldum, iftira ve hakarete uğradım ama tazminatsız işten atılan ben oldum” dedi.

ANF Türkçe’de Zeynep Kuray’ın haberine göre Sabiha Gökçen Havalimanı’nda işçi kıyımı sürüyor. Bu kıyımın hedefi olan işçilerden İnci Kanat, 2013 yılından bu yana özel güvenlik taşeron işçisi olarak çalıştığı havalimanından hukuksuz bir biçimde, üstelik İş Kanunu’nun en ağır maddesi olan 25/2 maddesiyle atıldı. Suç duyurusunda bulunan ve haklarını alana kadar mücadele etmeye kararlı olan Kanat 2013’ten beri özel güvenlik taşeron işçisi olarak çalıştığını ifade etti. Kanat, bu süreç içinde angarya, mobbing ve iş yükünün hiç eksik olmadığını vurguladı. 2013 yılından 2020 yılına İSS Proser Güvenlik ve Koruma Hizmetleri AŞ, 2020-2023 yılları arasında ise Candemir Holding’e ait Ulusal Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri taşeron firması bünyesinde çalıştığını belirten Kanat mobing ve ağır çalışma koşullarını anlattı. Zamanla yarışılan bagaj kontrol noktasında, yığılmış kutuları taşırken iş kazası geçiren ve sol kolunun kası yırtılan Kanat, Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki ay ışın tedavisi gördü. Kanat, bu durumu taşeron firmaya belirtmesine rağmen aynı bölümde çalışmaya devam ettiğine dikkat çekti. Ancak 2019’da hakkında verilen meslek hastalığı tanısından sonra 2020’de görev yerinin değiştirildiğini anlattı.

Bitmek bilmeyen angaryaya karşı 2021’de DİSK’e bağlı Güvenlik-Sen üyesi olan Kanat, o zaman baskının daha da arttığını belirtti. 2022 Nisan ayında idari kadroda güvenlik uzmanı olarak çalışan emekli polis Cihat’ın üzerine iftira atması sonucunda görev yerinin değiştirildiğini anlatan Kanat, “Benim hiçbir yetkim olmamasına rağmen Pegasus’un bir aracının alana alınmasından ben sorumlu tutuldum ve dış hatlardaki yolcu çıkışı görevine alındım” dedi.

 Yolcu çıkış katında çalışırken stresten sağ kolunda kitle çıktığını ve iliğinde ödem oluştuğunu anlatan Kanat, vardiya amirinin araya girmesiyle tekrar eski görevine alındığını ancak kısa bir süre sonra yıllık izne çıktığı bir dönemde iş akdinin feshedildiğini öğrendiğine dikkat çekti. İzindeyken 9 Mart’ta taşeron firma tarafından çağrılan Kanat, kendi rızasıyla iş akdini feshetmiş gibi gösteren bir kağıdı zorla imzalatmaya çalıştıklarını söyledi.

İşe iade davası açıp, idari suç duyurusunda bulunan Kanat, gasp edilmiş bütün haklarını alana kadar mücadele edeceğini vurguladı.

Kaynak: ANF Türkçe