“Habaş’ta işten atma saldırısı gündemde!”

Metal İşçileri Birliği (MİB) sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda Habaş’ta işten atma saldırısının gündemde olduğunu belirterek ses yükseltme çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Mart 2024
  • 13:30

Metal İşçileri Birliği (MİB) yaptığı paylaşımlarda Habaş’ta işten atma saldırısının gündemde olduğunu belirterek ses yükseltme çağrısı yaptı.

MİB’in sosyal medya hesabında yer alan paylaşım şu şekilde:

Habaş'ta işten atma saldırısı gündemde!
MESS sözleşmesi sonrası kimileri zafer kazandık ya da cumhuriyet sözleşmesi diye söylene dursun MESS patronları bir bir her fabrika tekelinde işçilere her anlamda baskıyı arttırıyor. Micha, Cms, Ege Çelik, Mitaş olsun onlarca işçi işten çıkarıldı ve daha düşük ücrete işçi alabilmenin yolu ardına kadar açıldı. Ses eden yok, karşılık veren yok patronlar dikensiz gül bahçesi misali bir yandan büyürken diğer yandan üstünden büyüdüğü işçilere her günü cehennem etme derdinde.
Sıra Habaş'ta!
Habaş'ta günlerdir ücreti 40 bin üstünü bulan işçilerin girdi çıktı yapılarak ücretlerinin düşürüleceği, kabul etmeyen işçilerin ise işten atılacağı konuşuluyor. Ortalama 400 kişilik bir listenin yönetimin elinde olduğunu nerdeyse tüm Habaş işçisi biliyor. Türk Metal ise bilindik pozları takınıyor. Artan aidatlarla saltanatını büyüten Türk Metal 2019 yılında yine bu şekilde işten atmaların olduğu bir zeminde göstermelik eylemler ile işçinin havasını alma görevini görmüştü. Habaş patronun tüm saldırılarını işçiyi denetleme zemininde karşılamayı görev edinen bu anlayışın yine işten atmaların konuşulduğu bir ortamda bir şey yapmayacağı çok açık ortada.
Oysa diğer yanda Habaş kârına kâr katmaya devam ediyor. Bir yandan yeni haddehane açılırken bir yandan devletten teşvik ve prim koparıyorlar diğer yanda Honda'nın fabrikasını satın alıyor ama işçiye gelince en adi koşulları ve şartları dayatmak için fırsat kolluyorlar.
Habaş işçisi kardeşim kaderine razı olmak değil geleceğimizi elimize almak zorundayız.
Türk Metal-Habaş sermayesi ortaklığına karşı kadro, taşeron demeden tek ses olmak zorundayız. Çözümü satılmış sarı sendikada değil kendimizde aramalıyız.
Ya sefalet içinde iyice dibe batmış bir yaşam ya da birlik olarak büyütülecek insanca bir yaşam sesini yükseltmek başka seçeneğimiz yok.”

“Kimin sırtından büyüyor Habaş?”

MİB bir başka paylaşımında Habaş sermayesinin büyüdüğüne dikkat çekerek bu büyümenin arkasında sermaye devletinin olduğunu vurguladı. MİB’in sosyal medya hesabında yer alan paylaşım şu şekilde:

“Kimin sırtından büyüyor Habaş?
Bir yandan yoksulluk sınırının 50 bin tl'yi bulduğu yerde Habaş sermayesi ücreti 40 bini geçenleri işten atmayı planlarken diğer yandan ise bakanlık onaylı 847 milyonluk yatırım yapıyor peki bu nasıl oluyor?
Habaş’ın yıllık 2,5 milyon ton demir üretecek olan yeni sıcak haddehane fabrikasına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onay verildi. Şirket, fabrika için 847 milyon TL yatırım yapacak. Geçen sene kapasite artırımına gideceğini bakanlığa bildiren Habaş bakanlıktan onayı bu sene içinde aldı…
Habaş’ın arkasında sermaye devleti var!
HABAŞ sermayesi ilk olarak geçtiğimiz yıl haddahane mevcut tesislerinin kapasitesini arttırmak için bakanlığa başvurmuş ancak proje bakanlıktan onay alamamıştı. Projenin halkın katılım toplantısına katılan yöre sakinleri Habaş’ın filtrelerini çalıştırmadığını ve işletmenin bölgedeki tarım ve hayvancılığa zarar verdiğini dile getirmişlerdi. Ayrıca toplantıda kanser vakalarının nedeninin bölgedeki metal fabrikalarının olduğunu belirtilmişti, buna rağmen bakanlık ÇED onayını verdi.
Sadece işçiye değil doğaya köylüye düşman bir düzen.
Habaş işçisi kardeşim geçen sene fabrikada beyaz yaka işçiler ücret zammı istedi işten atmalar yaşandı, bugün sizlerin ücretleri göze battı işten atmalar yaşanıyor, fabrikada taşeron işçilerin hali ortada 22 bin dolaylarında ücretle çalışan yüzlerce işçi var tüm düşük maliyetin yarattığı büyüme ortada bu büyümeden işçinin payına düşen ise işten atma. Yarattığınız zenginlik bize cehennem olurken Habaş'a cennet oluyor bunu değiştirmek ise sadece bizim ellerimizde. Bu duruma susmayalım daha çok sesimizi duyurmak için sayfamıza yazın konuşalım çözüm üretelim. Türk Metal-sermaye şer ikilisinin oyunlarını anca biz bozabiliriz birlik içinde…"