“Güvenceli iş, güvenceli ücret istiyoruz!”

Sefalet zammı dayatmasına karşı iş durduran Trendyol kuryeleri İstanbul’un iki yakasında gerçekleştirdikleri eylemlerle “Taleplerimiz karşılanıncaya kadar iş durdurmaya devam edeceğiz” denildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Ocak 2022
  • 20:15

Trendyol Express kargo taşıyıcılarının %11 sefalet zammı dayatmasına karşı dün İstanbul’da başlayan iş bırakma eylemleri bugün pek çok kente yayıldı. Trendyol emekçileri İzmir ve Eskişehir’in ardından İstanbul’da da eylem gerçekleştirdi. Avrupa yakasında Yenikapı Meydanı’nda, Anadolu Yakası’nda Maltepe Meydanı’nda yapılan eylemlerde “Taleplerimiz karşılanana kadar iş durdurmaya devam edeceğiz” denildi.

“Araçların tüm giderlerini biz sağlıyoruz”

Basın açıklamasında “Patronlar sizlere zamlarla, aldığımız ücretlerle ilgili bir şeyler anlatacak ama gerçekleri, bu işin detaylarını bizden dinleyin istiyoruz” denilerek Trendyol emekçilerinin çalışma koşullarıı şu şekilde aktarıldı:

“Belki pek çok kişi bilmiyordur ama bizler araçlarımızın tüm giderlerini bize verilen maaşlardan karşılıyoruz.  Son 1 yıl içerisinde akaryakıta gelen zam %250 iken bir kargo çalışanın sadece yakıt gideri aylık 2500 ile 3000 TL arasında değişiyor. Bunun yanı sıra vergi ve harçlara %36’lık, araç ve araç parçalarına %100 e varan zam yapıldı. Sadece çalışmanın gerekliliği olan zorunlu giderler hesaplandığında ortalama bir Trendyol Express çalışanının aylık masrafı 7500 TL’yi buluyor. Bu hesaba, çalışırken yediğimiz yemek, evimizin kirası, faturalarımız dahil bile değil. Sizler belki aldığımız maaşla sadece kendimizi geçindirdiğimizi düşünüyorsunuz ama bizler neredeyse kargo taşıdığımız araçların masraflarını yetiştirmek için çalışır duruma geldik. Her yeni güne zamlarla uyanırken tüm bunlar düşünüldüğünde bir kargo çalışanının bu şartlar altında geçimini sağlaması mümkün değil.”

“%600 büyüme bizden alınanların kanıtıdır”

Trendyol Express’in “kendi işinizi kurun” kandırmacası ile işe alım yaptığı belirtilen açıklamada “Kendi işinizi kurun kandırmacası ile tüm yatırım masrafını üstümüze yıkıp bir de emeğimizin karşılığını vermeyerek elde ettiği karlar ile % 600’lük bir büyüme yaşayan ve 16.6 milyar dolar yıllık ciro açıklayan Trendyol Express, bizler asla ay sonunu göremezken başarı hikayeleri yazdığıyla övünebiliyor. Biz bu büyümenin, başarının bizlerden alınanlar olduğunun farkındayız. Bu koşullarda bize dayatılan enflasyon oranıyla kıyaslandığında yok hükmünde olan %11’lik trajikomik zam kabul etmiyoruz” denildi.

“Talepler karşılanıncaya kadar iş durdurmaya devam edeceğiz”

Pandemi ile birlikte çalışma koşullarının daha da ağırlaştığı vurgulanan açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

“1. Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda yukarıda belirttiğimiz koşullar göz önüne alınarak daha iyi yaşam koşulları sağlayacak olan %50 zammı istiyoruz.
2. İş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan, öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz.
3. Hakkını arayan hiçbir Trendyol Express çalışanının iş hakkının fesih edilmesini istemiyoruz.
4. Çalışanlar üzerinde ki stres ve baskılar çok fazla. Bir dakikalık geç gelmenin sonucu bile ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerinde ki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz.”

Açıklamada son olarak “Biz Trendyol Express kargo taşıyıcıları tüm bu taleplerimiz karşılanıncaya kadar iş durdurmaya devam edeceğiz. Güvenceli iş,  güvenceli ücret istiyoruz” denildi.