“Gratis’te kuralsız çalışmaya son!”

DİSK Sosyal-İş birçok ilde Gratis önünde mobbinge, düşük ücrete ve kuralsız çalışmaya karşı örgütlenme çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Ağustos 2024
  • 21:30

DİSK Sosyal-İş birçok ilde Gratis önünde mobbinge, düşük ücrete ve kuralsız çalışmaya karşı örgütlenme çağrısı yaptı.

Kocaeli İzmit ve Gebze’de, Bilecik, İstanbul Gaziosmanpaşa, Bakırköy, Maltepe, Esenyurt, Büyükçekmece, Kadıköy, Mecidiyeköy, Çekmeköy, Kartal, Esenler, Ataşehir’de, İzmir Bornova ve Gaziemir’de, Muğla Datça, Fethiye ve Bodrum, Samsun ve Antalya’da Gratis önünde eylemler yapıldı.

Sosyal-İş Sendikası yaptığı açıklamayla “Emeğimiz üzerinden kârına kâr katan Gratis’ten haklarımızı almanın, insanca yaşam koşullarını sağlamanın tek yolu Sosyal-İş Sendikasına üye olmaktır” dedi.

Gratis'in 15 yılda mağaza sayısını 700'e çıkarttığı belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Gratis'in yıllık cirosu 10 milyar dolarla ölçülüyor. 81 ilde 40 bin Gratis çalışanı, mesai arkadaşımız var. Gratis kazanmaya büyümeye ülke çapında genişlemeye devam ediyor. Gratis gün geçtikçe zenginleşirken mağazalarındaki çalışanlar, asgari ücret ile her geçen gün yoksulluğa mahkûm ediliyor! Gün boyu ayakta çalışmasının yanı sıra görev tanımı olmaksızın, yeri geliyor raf diziyor, yeri geliyor kasaya bakıyor, yeri geliyor mağaza temizliği yapıyor. Bu da yetmezmiş gibi müşterilerin kaprisli isteklerini karşılamaya ve memnuniyetlerini sağlamaya mecbur bırakılıyor! Amirin, müdürün talimatlarına baskılarına maruz kalıyor.” 

“Gratis patronundan daha fazlayız”

Gratis çalışanlarının çalışma koşullarından kimin sorumlu olduğu sorulan açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Bu koşullar altında özveriyle çalışanların mesaideki güvenliğinden kim sorumlu? Birçok ildeki mağaza çalışanlarına yönelik şiddet olaylarından kim sorumlu? İş yerinde müşteri tarafından psikolojik veya fiziksel saldırıya maruz kalan arkadaşlarımıza yine kendi arkadaşlarından başka sahip çıkan kim var? Çalışma koşullarınız ile ilgili hak talep ettiğinizde muhatabınız kim? Basit düzenlemeler dışında çalışanın talebinin karşılık bulduğuna kaç kez tanık oldunuz? Bütün bunların Gratis’te çalışanların günlük çalışmalarının bir parçası olduğunu biliyoruz. Sizleri ne kadar çok yıprattığının farkındayız. Ancak bu koşullara mahkum değiliz. Bu koşulları değiştirecek irade ve dirence sahibiz. Çalışanların haklarını koruyan 
yasalar var, uluslararası sözleşmeler var, bu yasalar çalışanları güvence altına alırken işverene, yani Gratis’e sorumluluk yüklüyor. Emeğimiz üzerinden kârına kâr katan Gratis’ten haklarımızı almanın, insanca yaşam koşullarını sağlamanın tek yolu Sosyal İş Sendikasına üye olmaktır.”

Açıklamanın devamında talepler şöyle sıralandı:

“Mağazanın güvenliğinden sorumlu güvenlik personelinin alınmasını, 

Kamera tesisatının kurulmasını, 

Çalışanların psikolojik sağlığı için uzman desteği verilmesini, 

İnsanca yaşam koşullarını sağlayacak ücret verilmesini, 

Yol ve yemek ücreti, yıllık izin, ikramiye ve gebelik izninin iyileştirilmesi.”