GF Hakan Plastik’te TİS taslak toplantısı

GF Hakan Plastik işçileri Pazar günü gerçekleştirdikleri toplantıda TİS taleplerini belirledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Ekim 2016
  • 07:21

Lastik-İş üyesi GF Hakan Plastik işçileri 30 Ekim günü Çerkezköy’deki sendika temsilcilik binasında yeni sözleşmede sunacakları TİS taslağı için toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya 400 çalışanı bulunan Çerkezköy fabrikasından 200’e yakın işçi katıldı. Lastik-İş Sendikası adına da sendika şube başkanı ve yöneticileri, genel merkez yöneticisi ve sendikanın TİS Uzmanı Üzeyir Ataman katıldı.

Toplantıda işçilerin bir önceki sözleşmede neredeyse bir hiçe imza atılmasından kaynaklı talepleri ön plana çıktı. Toplantıya yapılan yoğun katılımla GF Hakan Plastik işçileri kararlılıkları ortaya koydular. İşçilerin taleplerini yüksek gören sendika TİS uzmanının ise toplantı boyunca patronun avukatlığına soyunması dikkat çekti.. Her seferinde “Patron bunu verebilir mi ona bakalım. Bizim amacımız grev yapmak değil. Makul olanı isteyelim. Masadaki dengeleri gözetelim” diyerek işçilerde kafa karışıklığı yaratmaya çalıştı.

İşçilerin “Gerekirse greve çıkalım. Biz buraya bunu göstermek için güçlü geldik” demelerine karşın Ataman tarafından her seferinde geçmişin olumsuzlukları anlatılarak bu güçlü duruş tartışmalı hale getirilmeye çalışıldı.

İşçiler “Zaten iki yıldır fabrikada sendika var mı yok mu belli olmadan çalıştık. Bu sözleşmede geçen dönemin telafisini yapmalıyız” dediler. Üstelik sendikaya geçen sözleşme imzalanırken “Şu an içerde iyi olmadığımız için bu sözleşmeyi böyle imzalıyoruz. Bir sonraki sözleşmede bunu telefi edeceğiz” sözünü de hatırlatarak taleplerinde ısrarcı oldular.

Toplantının dikkat çeken diğer yanı ise sendika tarafından bireysel emekliliğin savunulması idi. Emeklilik yaşını düşürme mücadelesi vermesi gerekenler “65 yaşında emekli olamayız o  yüzden sözleşmeye bunu sokacağız” diyerek savundular.

Taleplerde ısrarcı olan işçileri sendika TİS Uzmanı Üzeyir Ataman “neden gerginlik yapıyorsun”, “neden saygısızlık yapıyorsun” gibi söylemlerle provoke etmeye çalışsa da, işçiler bu oyuna düşmeden ısrarlarını sürdürdüler. Yapılan tartışmalar sonucunda talepler netleştirildi.

2017-2019 yılında geçerli olacak sözleşme için şu talepler belirlendi:

* Daha önceki sözleşmede kapsam dışı bırakılan yaklaşık 100 kadar işçi kapsam içine alınacak.

* İlk altı ayda 700 lira zam. Sonraki 3 zam dönemi için enflasyon artı yüzde 5 zam.

* Alışveriş çekleri 3 ayda bir 200 lira.

* Yakacak yardımı yılda bir defa 1000 lira.

* Fabrika içindeki sendikal izinler daha düzenli hale getirilecek.

* İki bayram için de 500 lira.

* İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması sağlanacak.

Kızıl Bayrak / Trakya