Esen Plastik işçilerinin ‘hiçbir hakkı yok’

Esen Plastik’teki hak gasplarını anlatan işçi, ücretsiz izin, fazla çalışma, maaş kesintileri, işten çıkarma saldırılarına maruz kaldıklarını anlattı ve “Sorduğumuzda utanmasalar alacaklı çıkarlar” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Temmuz 2019
  • 15:10

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında olmakla övünen Esen Plastik’te işçilere tam bir sefalet dayatılıyor. Hakları gasp edilen işçiler, çalışma koşullarına tepki gösterince daha fazla hak gaspı, ücretsiz izin ve işten çıkarma dayatmalarıyla karşılaşıyor.

Adana’da kurulu fabrikada, çalışma koşullarını yetkililere şikayet ettiklerini fakat denetim yapılmadığını belirten işçiler yaşadıklarını Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği’ne anlattı.

Başka yerde çalışmayayım diye çıkış da vermiyorlar”

İşçilerin ücretsiz izin dayatmalarına maruz kaldığını, fazla çalışmaya zorlandığını belirten işçi şunları dile getirdi:

İşçileri fazla çalıştırıyorlar, haklarını vermiyorlar. Çok ücretsiz izine çıkarıyorlar. Günlük 12 saat çalışma zorunluluğu var. İşten ayrılanlar hep sorunlu bir şekilde ayrılıyorlar ve ben şu an ücretsiz izin verdikleri için 2 aydır işten ayrıldım. Başka bir işte çalışmamam için çıkış vermiyorlar. Aradığımızda da bizden istedikleri ‘Davadan vazgeçin ve bütün hakları almamak kaydıyla işten çıkışınızı veririz’ diyorlar.”

17 Mayıs’tan beri kaç kişi işten çıkarıldı?”

Esen Plastik’i “İnsanların hakları yok, sigortaları eksik yatıyor. Gerçekten çalışılacak bir yer değil. İnsanların ekmeğini çalan bir firma” ifadeleriyle tanımlayan işçi, şikayet etmediği yer kalmadığını fakat fabrikanın denetlenmediğini sözlerine ekledi. “Bir araştırın 17 Mayıs’tan bu yana kaç işçiye çıkışı verildi” diyen işçi “Ücretsiz izni imzalamayanlar fabrikanın içine alınmadı. Mahkemede şahitlik yapacak olanların işlerine son verildi” ifadelerini kullandı.

İşe başladın mı her şey değişiyor”

İşçinin anlatımlarına göre fabrikada maaş kesintileri, haksız uygulamalar ve gasp da eksik olmuyor. İşe girerken 2 bin 300 TL maaş dendiğini fakat saat başı 8,25 lira ücret verildiğini söyleyen işçi, bunun yanı sıra en ufak bir bahaneyle maaşların gasp edildiğini şöyle anlattı:

İşe başladın mı her şey değişiyor. Burada günlük 8,5 saat çalıştığında cumartesinin sigortasını yatırmazlar. Eğer gelmediğin gün olursa pazar tatil parasını keserler.”

Utanmasalar alacaklı çıkacaklar”

“Performansa bağlı maaş” dayatması yapıldığından da bahseden işçi, “Oradan paranızı keserler” dedi ve Mayıs ayında ücretsiz izni kabul etmedikleri için 150 TL maaşlarından kesildiğini belirtti.

Sigortalarının elden ve eksik verildiğini kaydeden işçi, “Asgari sigortaya yatar, kalanı elden verilir, o da eksik verilir. Sorduğumuzda utanmasalar alacaklı çıkarlar” diyerek işyeri hakkında inceleme ve denetim başlatılması talebini dile getirdi.