Genel-İş’ten işçiye “0” zam kazığı

Ankara Yenimahalle Belediyesi ile sözleşme imzalayan Genel-İş, işçiye "0" zam kazığı attı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Haziran 2016
  • 07:42

Genel-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube’nin yetkili olduğu Yenimahalle Belediyesi’ne bağlı YE-PA işçilerini kapsayan sözleşme geçtiğimiz hafta imzalandı. İki yıllık imzalanan toplu sözleşmede Genel-İş bürokratları işçiye “0” zam kazığı attı.

Genel-İş’in internet sitesinde yer alan haberde İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre işçilere yaptıkları işin vasfına göre brüt günlük taban ücretin 87.00-TL’den başlamasına, ücretlere her kıdem yılı için kıdem zammı eklenmesine, yine işçilere çocuk, eğitim, yemek, yol, yakacak ve gıda yardımı yapılması kararlaştırıldı. İşçilere yıllık ikramiye haklarının tanındığı toplu sözleşmede; 1 Mayıs’ta tüm işçilere izin ve 1 Mayıs ödeneği olarak 50,00- TL verilmesi, kadın işçilerin 8 Mart’ta ücretli izinli sayılmaları, şehit ve gaziler günlerinde ise gazi ve şehit yakınlarının ücretli izinli sayılmaları ayrı ayrı maddeler olarak yer aldı” denilirken YE-PA’ya bağlı olarak çalışan Yenimahalle Belediyesi’nin taşeron işçileri bu sözleşmenin kendileri için “0” zam anlamına geldiğini söylediler.

Görüştüğümüz YE-PA işçileri, sene başında yapılan ihalede asgari ücrete yapılan zammın ihale şartnamesi gereği işçi ücretlerine yansıtıldığını, bu zammı bahane eden Genel-İş bürokratlarının, toplu sözleşmede açıklayamadıkları zam oranının “0” olduğunu söylediler.

İmzalanan toplu sözleşmenin tam bir ihanet belgesi olduğunu ifade eden YE-PA işçileri, ayrıca kiralık işçilik uygulamasının belediyelerde de yerleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekiyorlar. Geçtiğimiz günlerde İŞKUR’un Meslek Edindirme Programı kapsamında 50 kişiye işbaşı yaptırıldığını söyleyen YE-PA işçileri, bu işçilerin toplu sözleşmeden doğan haklardan yaralanamadığı gibi, kıdem tazminatı, emeklilik sigortası gibi haklarının olmadığını ve 6 ay sonunda kapı önüne konulmak üzere işe alındıklarını söylediler.

Sözleşmenin protesto edileceği duyumunu alan Genel-İş bürokratlarının kimi bölümlerde çalışan işçileri imza törenine götürmediğini ifade eden YE-PA işçileri, bu durumun bürokratların korkularının bir göstergesi olduğunu söylediler.

TİS sürecini değerlenirden YE-PA işçileri, işçinin iradesini toplu sözleşmeye yansıtacak bir komiteden yoksunluklarının bedelini ödediklerini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Ankara