Genel-İş işçileri grevden vazgeçirmeye çalışıyor

Genel-İş Sendikası, İzenerji işçilerini grevden vazgeçirmek için ikna turları düzenliyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Temmuz 2015
  • 18:41

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın İzmir 2 No’lu Şubesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında 3 Mart 2015 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İzenerji işçileri ise eylemlerine devam etti. İşçileri en son 2 Temmuz’da 1 günlük iş bırakarak uyarı eylemi yaptı.

Genel-İş şube yöneticisi eylemde yaptığı konuşmada “grevden yana olmadıklarını, anlaşmak istediklerini” beyan etmişti. 13 Temmuz’da uygulanmak üzere grev kararı alan sendika, grev yasasını da çiğneyerek, grevi bayram sonrasına erteledi.

Genel-İş üyesi işçilerin verdiği bilgilere göre, şube yöneticileri İzenerji işçilerinin çalıştıkları bütün bölgeleri ayrı ayrı dolaşarak işçileri grevden vazgeçirmek için ikna turlarına başladı. İşçiler ise sendikanın bu yaklaşımından rahatsız.

Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube yöneticisi Kemal Köroğlu ile temsilciler Arif Yıldız, Suat Kandemirci ve Cihan Erdoğmuş, Doğal Yaşam Parkı’nda çalışan işçileri ziyaret ettiler. İşçileri bir araya toplayan yönetici ve temsilciler greve çıkmamak için işçileri ikna etmeye çalıştılar. İşçiler grev kararına uyulması isterken, sendikacılar ve temsilciler grevi olumsuzlayan konuşmalar yaparak işçileri tedirgin etmeye, korkutmaya çalıştılar.

“Greve çıkalım mı” sorusuna herkesin el kaldırarak Çıkalım” dediğini belirten işçiler, daha sonra greve çıkmayı onaylayan işçilerden imza alındığını ifade ettiler. Ayrıca, ilk başka greve onay veren bazı işçilerin liste yapılıp imza toplandığı sırada grev kararından vazgeçtiklerini bildirdiler.

İşçilerin anlatımına göre, Genel-İş Sendikası greve çıkma iradesi gösterememenin yanında işçileri de grev kararından vazgeçirmeye çalışıyor. İşçiler ise oylama yapılacaksa, tüm işçilerin (3 bin 600 işçi) bir arada olduğu bir anda oylama yapılması gerektiğini belirterek şube yöneticilerine tepki gösterdi.

Şube yönetiminin işçileri grev kararından vazgeçirme çabaları, “işçiler tarafından kabul edilmeyen toplu sözleşme gizlice imzalandı mı” sorusunu akıllara getiriyor.

Kızıl Bayrak / İzmir