Kayseri’de Karayolları 6. Bölge’ye bağlı çalışan öncü bir işçi, taşeron çalışma üzerine son gelişmeler ve kıdem tazminatı hakkına saldırının da yer aldığı torba yasa tasarısı hakkında Kızıl Bayrak’a konuştu.
“Hâlâ sorun yaşayan arkadaşlarımız var”
-696 sayılı KHK Karayolu işçileri açısından ne gibi sonuçlara yol açtı?
696 sayılı KHK ile sadece 5000 işçi kadro alabildi. Oysa karayollarında kadro hakkından faydalanmak için 20 bin işçi arkadaşımız başvurmuştu. 15 bin arkadaşımız kadro alma hakkından mahrum kaldı ve hala taşeron işçi pozisyonunda kölelik koşullarında çalışıyorlar.
Kadroya geçen arkadaşlarımıza bu denli ağır kriz koşullarında yüzde 4 oranında arttı.
Bir de bizim asıl iş kolumuz inşaat, ancak arkadaşlarımızın bir kısmı farklı iş kollarında gösterildiği için birçok sorunla karşı karşıya kaldılar. Ardından yapılan düzenlemeyle arkadaşlarımızın kadro sorunu çözüldü. Ancak hala sorun yaşayan arkadaşlarımız var.
-Çalışma Bakanlığı’nın son aldığı karar ne anlama geliyor?
696 Sayılı KHK'nın süresi 31 Ekim'de sona eriyor. Yani 1 Kasım'dan itibaren taşeron bünyesinde çalışan işçilerin tümü asıl iş koluna geçecekler. Güvenlik, genel hizmetler, temizlik vb. Hizmetlerde çalışan işçi arkadaşlarımızın inşaat iş koluna geçişi sağlanacak. Yetkili sendika Yol-İş sendikası olacak. Üyelik işlemlerinin ardından Yol-İş sendikasının imzaladığı toplu sözleşmenin ekonomik ve sosyal haklarından yararlanacaklar.
Torba yasa: “Patrona bolca kâr, işçiye sefalet!”
-Çeşitli şekillerde de olsa kıdem tazminatının gaspına ilişkin saldırılar sürüyor, bu konuda ne söylemek istersiniz?
Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının 90 yıllık kazanımıdır. İşçi sınıfının canının yongasıdır. Son kalesidir. Kıdem tazminatı yükünden sermayeyi kurtarmak için çabalar sürüyor. AKP iktidarı işçinin tepkisini gördüğü için kısa bir süre de olsa kıdem tazminatının fona devrinden vazgeçmiş gibi davrandı. Gelinen yerde kıdem tazminatının parça parça yok edilmesine dönük düzenlemeleri meclis gündemine taşıdılar.
İstihdam paketi adı altında torba yasada 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem, ihbar, işe geri dönüş davası vb. haklarını yok etmek istiyorlar. Aynı torba yasada kapitalistlere bolca teşvik, işsizlik fonunun yağmalanması da yer alıyor. Bir defa daha AKP iktidarı patronları koruyor, işçileri yok sayıyor. Öyle ki, patronların ödeyeceği vergi beş puan düşürülüyor, öte yandan milyonların asgari ücretten vergi alınmaması talebine AKP iktidarı kulaklarını tıkıyor. Kaçak işçi çalıştırılmasının önündeki engeller kaldırılıyor. Yani patrona bolca kâr, işçiye sefalet reva görülüyor.
“Topyekûn mücadele!”
-Ne yapmalı?
İşçi sınıfına; 90 yıllık kıdem tazminatını kapitalistlere yedirmemek, yeni istihdam paketi ile daha da genişleyen kölelik zincirini kırmak, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin hak gaspları planını yıkmak için gerekli olan şey topyekûn mücadeledir. İşçi sınıfı ancak birlik olur, sendikalı, sendikasız demeden mücadele eder, genel grev silahını kullanırsa saldırıları püskürtebilir, haklarını genişletebilir.
Kızıl Bayrak / Kayseri