Geçtiğimiz yıl metal fırtınada bugün...

Fabrikalar arası kurul toplanarak kritik kararlar aldı...

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Mayıs 2016
  • 07:17

Geçtiğimiz yıl 26 Nisan'daki Kent Meydanı Buluşması'nda metal işçileri tarafından Türk Metal’e son ihtar verilmişti. Bu ihtara rağmen talepleri karşılamayan, kör ve sağırı oynayan Türk Metal’den istifa ve bundan sonra yapılacaklara ilişkin kararlar almak üzere Fabrikalar Arası Kurul toplandı.

Kurula katılan fabrikaların sayısı arttı. Kurul giderek fabrikalardan gelen sözcülerin ve öncülerin ortak zemini haline geldi...

Kurulun 3 Mayıs tarihli toplantısında 5 Mayıs'ta Organize Camii yanında toplanarak istifa kararı alındı. Bu karara bağlı olarak planlamalar ve iş bölümü gerçekleştirildi...

Kurulun daha sonra MİB'de yayınlanan sonuç bildirgesi şöyleydi:

"5 Mayıs’a giderken Fabrikalar Arası Kurul toplandı!

Onurlu mücadelemizde finale yaklaşıyoruz. 5 Mayıs’a sayılı günlerimiz kaldı. Eğer taleplerimiz kabul edilmezse 5 Mayıs’ta metal işçisi Türk Metal’i terk edecek. İstifa ederek kendi yolunu çizecek. Bu aşamada mücadelemizi koordine etmek, planlamak ve organize bir şekilde hareketimizi sağlamak için toplanan Fabrikalar Arası Kurul 2. toplantısını gerçekleştirdi. Renault, Coşkunöz ve Mako’dan mücadelenin içinde ve önünde olan işçilerinin ortak iradesini temsil eden kurulun aldığı kararlar şöyledir:

1. 5 Mayıs’a uzanan yolda öncelikle bugün iş başı yapacak olan Renault 24.00-08.00 vardiyasında toplu giriş yapılması önemlidir. Bunun için mümkün olduğunca son servis gelmeden ve zorunlu olmadıkça içeri girilmemeli, toplu giriş yapılmalıdır. Daha önce belirlenen tutuma bağlı olarak tek bir arkadaşımızın kartı okunmadığında kimse işbaşı yapmamalıdır.

2. Tatil dönüşünün ardından Renault’ta ve diğer fabrikalarda yemekhanede tabaklara vurma ile toplu giriş ve çıkış eylemleri sürdürülmelidir.

3. 4 Mayıs Pazartesi günü gündüz vardiyası çıkışında tüm fabrikalar, BTSO binasının önünde, Organize Cami yanındaki alanda buluşacak, böylelikle 5 Mayıs öncesi son bir kez daha Türk Metal yönetimi uyarılacaktır. Bu buluşma için bütün fabrikalardan toplu bir biçimde bu alana yürünecektir.

4. Talepler kabul edilmediği bir durumda 5 Mayıs tarihinde istifalar gerçekleştirilecektir. Bunun için en doğru biçim olarak, istifalar sonradan ilan edilecek ortak noktada gerçekleştirilecektir. Gece vardiyasından çıkan arkadaşlar ayrıntıları sonradan açıklanacak plana göre toplu halde bu noktaya gidecek ve istifalara başlanacaktır. Sonrasında da diğer vardiyalar da en uygun zaman içerisinde bu noktaya gelerek istifalarını belli bir düzen ve disiplin içerisinde gerçekleştireceklerdir. Tüm bu süreç tam bir işçi disiplini ve sorumluluğuyla tamamlanacak, herhangi bir bozucu tutum anında engellenecektir.

5. İstifaların ardından süreci fabrikalarda öncü arkadaşlardan oluşacak kurullar ile genel olarak Fabrikalar Arası Kurul yürütecektir. Bundan dolayı hiçbir hesap gütmeden tüm fabrikaların ve fabrikalardaki işçi arkadaşlarımızın bu kurullarda temsili sağlanmalıdır. Bu metal işçisini, farklı hesabı olan, böylelikle metal işçisini bölüp parçalayacak olan güçlere karşı birleştirecektir. Hakları için mücadele eden metal işçisi güvenle taleplerini elde etmek için mücadelesini sürdürecektir.
Fabrikalar Arası Kurul’a katılan ve bunun için sorumluluk alan işçiler, çeşitli nedenlerle bu kurula katılamayan işçi arkadaşları selamlarken, mevcut kopuklukları gidererek bu süreci tek merkezden yürütmek için bütün işçileri bu kurulda yer almaya, omuz omuza yürümeye çağırıyor. Bütün metal işçisi kardeşlerine selamlarını gönderiyor.

Fabrikalar Arası Kurul
3 Mayıs 2015"