Gebze’de işçi forumu

Gebze’de “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur” şiarıyla 17 Aralık Pazar günü saat 17.00’da işçi forumu gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Aralık 2023
  • 08:00

Gebze’de “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur” şiarıyla 17 Aralık Pazar günü saat 17.00’da işçi forumu gerçekleştirildi. Forumun açılış konuşmasında MESS Grup TİS ve asgari ücret üzerine konuşuldu. İşçilerin yer almadığı iki masada da açlık dayatıldığı belirtilirken işçi ve emekçilerin mücadele dışında bir yolu olmadığı vurgusu yapıldı.

MESS’e karşı Metal Fırtına'dan öğrenerek örgütlü gücü büyütmeye!

MESS Grup TİS’in uyuşmazlık süreci, metal işçilerinin süreç içinde öne çıkan tepkileri, hükümetin grev yasağı hamlesi, fiili-meşru mücadelenin önemi, MİB’in metal süreci için belirlediği talepler anlatılarak metal işçilerinin ve MİB’in önünde duran görevler ifade edildi.

Asgari ücret tüm işçilerin mücadelesi haline getirilmeli!

İşçilerin büyük çoğunluğunun asgari ücrette, açlıkta eşitlendiği vurgulanarak sendikalı işçilerin, MESS Grup TİS’teki işçilerin ve kamu çalışanlarının da insanca yaşamaya yetecek asgari ücret için mücadele etmesi gerektiği belirtildi. Birçok sektörde, özellikle Kürt illerinde asgari ücretin altında çalışmanın dayatıldığı, tüketim ürünlerine gelen zamlar, ücretlerin gün be gün erimesi, ev kiralarının asgari ücretin üstünde olması gibi sorun alanlardan bahsedilerek insanı ihtiyaçların belirlendiği, yoksulluk sınırının bile kabul edilemez olduğu üzerine görüşler dile getirildi.

Anlaşma sağlanan Corning grevi üzerine

Foruma katılan Corning işçisi, 155 gün süren grev süreçleri üzerine konuştu. İşçilerin hemfikir olmasıyla patronun teklifinin kabul edildiği fakat anlaşma sağlanan haliyle TİS’ten işçilerin memnun olmadığı ifade edildi. Verilen zam ile maaşın ilk bakışta yüksek görünmesine rağmen, eriyen ücretlerini karşılamadığı ve geriye dönük iki yıllık kaybı dahi karşılamadığı ifade edildi.

Corning grevinin önemi, grev öncesindeki süreçte patronun önden siparişleri alarak hazırlanması karşısında işçilerin hazırlığının olmaması, sendikanın yaklaşımı, grev sürecinde işçilerin ihtiyacını karşılayacak sendika bütçesinden katkı sağlanmaması ve işçilerin grev alanına gelmek yerine yevmiye işe gitmek zorunda kalması, konfederasyonun tüm işçileriyle dayanışma örmesindeki zayıflığı üzerinde duruldu.

10. yılında Greif’tan öğrenmek, Greif’ları yaygınlaştırmak!

Konuşmalarda son yıllarda kesintisiz işçi direnişlerinin, grevlerinin, eylemlerinin olduğu fakat birleşik bir işçi mücadelesi zemininin oluşturulamamasının eksikliği belirtildi. Özak işçilerinin günlerdir süren mücadelesi selamlanarak her an her yerden militan çıkışların olabileceğine hazırlanmak gerektiği vurgulandı. Metal sürecinden asgari ücrete, petrokimya sözleşme süreçlerinden fabrika örgütlenmelerine kadar birçok sürece daha iyi müdahale edebilmek için 2014 Şubat’ında gerçekleşen ve 60 gün süren Greif işgalinden öğrenmek ve işçi sınıfına mal etmek gerektiği ifade edildi.

Taban demokrasisi, söz-yetki-karar hakkı, taşeron köleliğine karşı mücadele açısından Greif deneyimini, 2015 metal direnişini, Gebze’nin önemli mücadele deneyimlerinden Feniş ve Çelmer’i incelemek ve dersler çıkarmak gerektiği üzerine konuşuldu.

Emeğin Kurtuluşu’nun birinci yılı

Yayın hayatına girmesinin birinci yılında olan Emeğin Kurtuluşu’nun yaygınlaştırma çağrısı yapılarak okur kitlesinin arttırılması, içeriğinin güçlendirilmesi, tanınırlığının yaygınlaştırılması için kolektif çabanın önemine vurgu yapıldı.

Forum MESS Grup TİS, asgari ücret, Grefi’ın 10. yılı üzerine planlamalar yapılarak sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze