FZK Mühendislik direnişçilerinden dayanışma çağrısı

Gebze’de bulunan FZK Mühendislik direnişi 58. gününde sürüyor. FZK Mühendislik işçileri basın açıklamasına çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Kasım 2020
  • 16:50

Kocaeli’de işçi direnişleri sürüyor. Gebze’de FZK Mühendislik işçileri direnişlerini sürdürürken dayanışma çağrıları yapıyorlar.

FZK Mühendislik direnişi 58’inci gününde sürüyor

FZK Mühendislik işçileri 58 gündür işçiler sendikal örgütlenme haklarına dönük baskı ve mobinge karşı fabrika önünde direniyor. FZK Mühendislik yönetimi, ücretsiz izin saldırısı ile öncü işçileri yıldırmaya çalışıyor.

FZK Mühendislik’te direnen işçiler Kızıl Bayrak’a konuşarak örgütlenme ve direniş süreçlerini aktardılar. 26 yıldır FZK Mühendislik’te çalışan işçi “burayı beraber kurduk” dedi.  Fabrikadaki çalışma şartlarını anlatan işçiler “yıllardır burada emek harcadıklarını fakat aldıkları ücretin bu emeğin karşılığı olmadığını” söylediler. Yaklaşık 220 işçinin çalıştığı fabrikanın devlete bağlı Ziraat Katılıma ait olduğunu belirten işçiler “sendikal örgütlenmeye devlet bile bu şekilde saldırıyorsa özel şirketler ne yapar bir düşünün” diyerek sitem ettiler.

Fabrika önünde 58 gündür beklediklerini belirten işçiler, “ücretsiz izine çıkarıldıkları halde sürekli fabrikaya taşeron işçi alındığını” belirttiler. Toplamda 40 işçinin fabrikaya iş başı yaptığını belirten işçiler, fabrika içinde sendikaya üye işçilere de baskı ve mobing uygulandığını söylediler.

İşçilerin sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı ve tehdit aldığını belirten işçiler hukuk ve yasa tanımayan bir anlayışla karşı karşıya olduklarını belirttiler. Fabrika içinde kamera sayısının yükseldiğini belirten işçiler bunun üzerinden ufak bir hatada işçilerin uyarıldığını ve bunun bir mobing olduğunu belirttiler. Ayrıca fabrika önüne saçtan barikat çeken FZK Mühendislik yönetimi böylece işçilerin üretimdeki işçilerle bağlarını koparmaya çalışıyor.

Direnişin 60’ıncı gününde FZK Mühendislik önünde basın açıklaması

İşçilerin ardından Çelik İş Sendikası İstanbul Şube Sekreteri Şakir Süyüm ise şunları ifade etti:

 “Fabrikada aylara vuran sendikal çalışmamızdan sonra yetkiyi alacak sayıyı yakaladık ve yetkiyi aldık. Fakat FZK Mühendislik yönetimi bu yetkiyi tanımayacak tarzda hareket ederek topu Ziraat Katılıma attı. Bu sırada da içerdeki üye işçilerimiz ücretsiz izine çıkartıldı, üretimde olan işçilereyse baskı ve mobing uygulandı. 58 gündür iki defa görüştüğümüz Ziraat Katılım olumlu bir şekilde yaklaşmadı bu yüzden şu an fabrika önü beklememiz sürüyor. Ayrıca fabrika içinde çalışan işçilerin baskılardan kaynaklı üye olmaya yanaşmıyorlar. Bu uygulamaların son bulmasını ve Ziraat Katılımın adım atmasını bekliyoruz. Bugün 58’inci günümüz, 60’ıncı günümüzde fabrika önünde bir basın açıklaması yapmayı planlıyoruz.”

Kızıl Bayrak / Gebze