Ford Otosan’da TİS sonrası işçilerin hakları verilmiyor

Ford Otosan’da Türk Metal üyesi olmayan işçilerin TİS’ten doğan haklarının gasp edildiğine dikkat çeken TOMİS, yönetimi uyardı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Şubat 2018
  • 07:53

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), MESS ile imzalanan toplu sözleşmenin ardından Ford Otosan’daki TOMİS üyelerine doğan hakların ödenmemesi üzerine açıklama yaptı.

Bu haksızlığın işçilerin sendika tercihinden olduğunu söyleyen TOMİS’in açıklaması şu şekilde:

“Geçtiğimiz hafta MESS Grup TİS'leri imzalandı. Ford Otosan’da yetkili sendika olan Türk Metal'in imzaladığı yüzyılın sözleşmesi olarak lanse edilen ancak metal işçilerinin yıllardır kaybettiklerini yerine dahi koymaktan uzak sözleşmenin ardından Ford Otosan yönetimi Türk Metal ile işbirliği içerisinde Türk Metal üyesi olmayan işçilere yönelik saldırıya geçti.

“Şubat maaşlarını alan sendikamız üyeleri ile Türk Metal'e üye olmayan işçiler, TİS haklarının yansıtılmadığını gördüler. Dayanışma aidatlarının hiç aralıksız bugüne kadar düzenli olarak maaşlarından kesilmesine rağmen Ford Otosan yönetimi hukuksuz bir şekilde Türk Metal üyesi olmayan işçilere yönelik baskı uygulamaktadır.

“İşçileri tekrardan Türk Metal'e üye yapmak için, TOMİS üyelerine yönelik işten atma saldırısından mobbinge, fabrika içinde sürgünlere başvuran Ford Otosan yönetimi, şimdiye kadar geri adım atmayan TOMİS'li kararlı işçileri yıldırmaya çalışmaktadır, çifte standart uygulamaktadır.

“6356 Sayılı İş Kanunu'nun 36. Maddesi 4. bendi çok açıktır: ‘Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur.’

“Buradan, başta Ford Otosan yönetimi olmak üzere MESS patronlarını uyarıyoruz. Bu saldırılar son bulsun. Üyelerimizin ve Türk Metal üyesi olmayan bütün işçilerin TİS'ten doğan hakları verilsin. TOMİS sürecin takipçisi olacak ve sonuç alıncaya kadar eyleme geçmekten, hukuki yollara başvurmaktan geri durmayacağız.”