Esitaş (Arteche), Dilovası İMES’te kurulu bulunan bir fabrika. Birleşik Metal İş’in son dönemde örgütlendiği yerlerden biri olarak kamuoyunda tanındı. Yakından tanınmasının nedenlerinden biri de yetki başvurusunun ardından bir işçinin tehdit edilip işten atılmasının ardından işçilerin üretimi durdurması ve atılan işçiyi işe geri aldırmasıdır.
Son bir haftadır yeniden işten atmalar, iş durdurma ve direnişle gündemimize giren Esitaş’ta TİS süreci, zam talebi, havalandırma sorununun çözülmesi öncelikli bir mücadelenin yürüdüğü yansıdı. Sonuç itibariyle önce 4 temsilciden üçü görevden alındı sonra işten atıldı. İşten atılmanın ardından 500’e yakın işçinin çalıştığı fabrikada iş durduran 140 işçinin de işine son verildi.
Temsilcilerin atıldığı günden beri eylemler ve açıklamalar yapılıyor. İşçiler, Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube yönetiminin kendilerine sahip çıkmadığını ifade ettikleri bir açıklamayı şube binası önünde gerçekleştirdiler. İşten atılmaların ve direnişin başlamasının ardından Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu bir açıklama yayınladı ve Gebze 1 No’lu Şube sosyal medya hesabından yayınladı. Yaşananların ve yapılan açıklamaların ardından sürecin bütün muhatapları tarafından yanıtlanması gereken birçok soru orta yerde duruyor:
- Birleşik Metal-İş’in açıklamasında yer aldığı şekliyle temsilcinin görevden alınmasının nedeni olarak ifade edilen ‘sendikasız yol yürüyeceğiz’ şeklinde bir yaklaşımı var ise sendikalaşma sürecini yürütmüş, emek harcamış temsilciler bu noktaya nasıl gelmişlerdir?
- Sendikanın açıkladığı gibi baştemsilci sendikal düzen açısından kabul edilmeyecek bir davranışta bulunmuş ve bunun sonucunda sendikal görevden alınmış olsun. Sendikanın açıklamasında geçtiği şekliyle temsilciler kurulan sandık ile seçilmişlerken ve 140 işçi seçtikleri temsilcilerin (görevden alınmış olsalar bile) işten atılmasına iş durdurarak yanıt verdikleri için işten atılmıştır. Durum buyken işçiler sendikal örgütlenme sürecinde, sendikal örgütlülüklerine ve taleplerine sahip çıkmış olmuyorlar mı?
- ‘Arkadaşım yoksa üretim de yok’ diyebilen, havalandırma talepleri için eylemli bir süreç örmekten geri durmayan 140 işçinin işten atılmasına neden sessiz kalınmaktadır? Sendika yönetiminin temsilcilere dair eleştirileri olsa bile eyleme geçen ve işten atılan sendika üyesi işçilere sahip çıkılması gerekmez mi?
- Esitaş’ta ilk örgütlenmenin Gebze 2 No’lu Şube’de başladığı ama Birleşik Metal Genel Merkezi’nin fabrikayı Gebze 1 No’lu şubeye bağladığı söylentisi doğru mudur? Doğruysa nedeni nedir? Doğru değilse, Gebze 1 ve 2 No’lu şubeler arasındaki gerilimlerin sürece etkisi nedir? Birtakım iç hesaplaşmaların ve çekişmelerin sınıf mücadelesini bu kadar etkilemesi doğru mudur?
Birleşik Metal-İş üyesi işçiler başta olmak üzere tüm işçilerin bu konuda açıklık kazanması, sınıf mücadelesinin geleceği ve yararı için hem sendikanın hem de direnişçi işçilerin kendi cephelerinden bu soruları kamuoyu önünde yanıtlaması gerekmektedir.
Bizler Metal İşçileri Birliği olarak sürecin takipçisi olmaya, hiçbir çekişmenin sınıf mücadelesinin ve işçilerin haklarını kazanmasının önüne geçmemesi için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.
Metal İşçileri Birliği