EnerjiSa’da işten atma saldırısı

EnerjiSa’da 4 işçi “performans düşüklüğü” ve sosyal medya paylaşımları bahane edilerek işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Mart 2017
  • 16:01

Ankara EnerjiSa bünyesinde endeks okuma işçiliği yapan 4 işçi, “performans düşüklüğü” bahanesiyle işinden edildi.

İşçilerin çalışma yaşamında birbirleriyle yan yana gelmelerini engellemeye çalışan EnerjiSa’nın, işçilerin çalışma saatlerini değiştirerek sosyal bir varlık olmalarının önüne de geçme girişimi olarak 09.00-17.00 iş mesaisini 08.00-18.00 çekip işlerin şirket arabasıyla yapılması yönündeki uygulaması işçilerin tercihine sunulmuştu. İşçilerin bu uygulamayı oy çokluğuyla reddetmesine rağmen uygulamayı yürürlüğe sokan EnerjiSa’ya tepki gösteren işçiler sayısız tutanaklara tabi tutuldu, sesini ilkelden yükselten işçiler de işten atıldı.

“Sokak çalışanı” diye tabir ettiği endeks okuma işçilerinin çalışma yaşamında adeta bir robot uygulamasına tabi tutan EnerjiSa, işçilerin çalışma saati boyunca nefes almaksızın çalışmasını beklemekte. Atılan dört işçinin yanında atılmak için çağrılan diğer bir işçiye tutulan tutanakla atılan işçilere tutulan tutanaklar olayı tüm çıplaklığıyla göstermekte.

Edindiğimiz bilgiye göre, endeks okuma işçileri sabit bir mekanda çalışmadıklarından kaynaklı, bir işçi insani ihtiyaçlarını karşılamak için çevresinde lavabo ihtiyacını gidereceği bir alan bulamayıp endeks okuması yaptığı binanın giriş tarafında bir yerde ihtiyacını karşılıyor. Gelen şikayet üzerine işçiye tutanak tutuluyor. Bu konuda tutanak tutan Enerjisa patronu, attığı 4 işçinin endeks okuma cihazındaki okuma saatlerine bakarak iş yavaşlattığı, “performans düşürdüğü” gösterdiği bahanesine sarılıyor.

İşten çıkarılan işçilerin anlatımlarına göre, iş yerinde, sendikacılara yönelik hak arayışlarından kaynaklı atılmalar gündemde geldi. “Mesai saatlerinin düzeltilmesi”, “mesai ücretlerinin ve çalışma koşullarının düzeltilmesi”, “eşit işe eşit ücret” taleplerinin olmasından kaynaklı işten atıldıklarını söyleyen işçiler, daha önce atılan işçinin sosyal medyada EnerjiSa yönetimine yazdığı sitemkar bir mektubu sayfalarında paylaşmalarından kaynaklı iş haklarının fes edildiğini söylüyorlar.

Kızıl Bayrak / Ankara

İLİŞKİLİ HABERLER