EMİS patronları işçi eylemlerinden rahatsız!

Birleşik Metal-İş ile yürütülen ve uyuşmazlıkla sonuçlanan TİS sürecine dair yazılı açıklama yapan EMİS, çarpıtma ve demagojilerle sendikayı suçladı, işçilerin “EMİS’i de dağıtacağız!” sloganından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Kasım 2016
  • 13:55

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS), Birleşik Metal-İş Sendikası ile yürütülen ve uyuşmazlıkla sonuçlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Metal patronları, toplu sözleşme sürecinde işçiler adına ortaya konan taleplerden ve işçiler eylemlerde attığı “EMİS’i de dağıtacağız” sloganından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Patronlar iyi niyetliymiş

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 2 Kasım 2016 tarihinde yaptığı “EMİS ile Birleşik Metal-İş arasındaki Grup TİS görüşmelerinde uyuşmazlık tutuldu” başlıklı basın bülteninin eleştirildiği EMİS açıklamasında, patronların toplu sözleşme masasına “iyi niyetle” oturduğu, sendikanın “2-3 madde dışında ilk tekliflerinde herhangi bir değişiklik kabul etmeyerek katı bir tutum sergilediği” öne sürüldü. Patronların “bir an önce uzlaşı sağlama” çabalarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, sürecin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının sorumluluğu sendikaya atılmaya çalışıldı.

İşçiler sefalet koşullarında değillermiş

Sendika açıklamasında işçilerin sefalet koşullarında yaşadıklarının belirtilmesinden rahatsızlık duyan metal patronları, “takdiri bizzat çalışanlarımıza bırakıyoruz” diyerek yanılsama yaratmaya çalışırken, bizzat işçilerin söylemlerini görmezden geldi. EMİS’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“EMİS işyerlerinde çalışan işçi kardeşlerimizin insan onuruna yakışır yaşama ve çalışma koşullarına sahip olmadıklarını ima etmek ise tüm çalışanlarımızı üzmüştür. Düne kadar imrenilecek bir çalışma barışı ve iletişimimizin olduğu işçi kardeşlerimizi temsil eden İşçi Sendikasının gözdağı vermeye yönelik bir iletişim içeresine girmesini de ayrıca yadırgıyor ve kınıyoruz.  Karşılıklı bir uzlaşma ile imzalanan ve henüz imzasının üzerinden  15 ay geçen bir TİS ortada dururken, işyerlerimizde çalışan metal işçilerinin sefalet koşullarında olduğunu beyan etmenin takdirini bizzat çalışanlarımıza bırakıyoruz.”

EMİS açıklamasında, işçilerin kölelik koşullarında yaşadığına dair ifadeler de “eleştirildi” ve şu ifadelere yer verildi:

“’Ağır çalışma koşulları’ yorumunu ise çalışanlarımızın vicdanına bırakıyoruz. Bir İşçi Sendikasının üyelerine bu devir ve çalışma koşullarımızda hala ‘köle’ tanımını yakıştırabilmesi ise büyük haksızlıktır.”

Fazla mesai ücretine dair talebi anlamakta zorluk çekmişler

Sendikayı sürece ilişkin yanıltıcı tutum almakla suçlayan EMİS, ayrıca fazla mesai ücretlerine zam yapılmasına ilişkin talebi de “anlamakta zorluk çektiklerini” öne sürdü. İşçileri fazla mesai yapmaya zorunlu bırakan metal patronları, birden işçileri “kardeş” ilan ederek, “İşçi sendikası mesai saatleri sonrasında evlerine gidip dinlenmek yerine, %100 ilave ücretle fazla mesai yapan işçi kardeşlerimizin durumundan şikâyet ederken, fazla mesai ücretlerinin %200’e yükseltilmesini talep ederek fazla mesaiye devam etmelerini istemesinin mantığını anlamakta da zorluk çekiyoruz” dedi.

İşçilerin sloganını iyi niyetli bulmamışlar

Sendika tarafından yapılan açıklamada patronların OHAL koşullarına güvendiğinin belirtilmesinden ve Metal Fırtına’nın hatırlatılmasının rahatsızlık duyan EMİS patronları, işçilerin attığı “EMİS’i de dağıtacağız!” sloganını “iyi niyetli bulmadıklarını” belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bültendeki, EMİS üyesi işverenlerin ülkenin yaşamış olduğu olağanüstü koşullara güvenerek hareket ettiği yargısının hangi fiillere ve verilere dayandığını izah etmek de mümkün değildir. Durum böyle iken işverenlerimizi geçmiş dönemlerde yapılan grevler ve ‘Metal Fırtına’ gibi eylemler ile gözdağı vermek, geçmiş dönemlerde karşılıklı olarak son derece olumlu ilişkilerimizin olduğu işçi sendikamıza hiç yakışmamaktadır. Henüz 1. Grup Sözleşmesi’nin hazırlığı ve görüşmeleri aşamasında işyerlerinde organize edilen toplu yürüyüşlerde ‘EMİS’ i de dağıtacağız’ veya kamuoyunda yer aldığı üzere ‘EMİS’ i de parçalayacağız’ şeklindeki yönlendirmeleri iyi niyetli bulmadığımızı ifade etmek isteriz. Sözleşme görüşmelerinin ilk gününde de belirttiğimiz üzere tüm sorunları masada, karşılıklı anlayış ve iletişim çerçevesinde çözeceğimiz inancımızı sürdürmek istiyoruz.”

Son söz işçilerin: EMİS’i de dağıtacağız!

EMİS’in açıklamasında açık manipülasyona rağmen, sürece dair en gerçekçi sözü bizzat metal işçileri dile getirmekteler. EMİS kapsamındaki fabrikalarda eylemler yapan metal işçileri, çalışma ve yaşam koşullarına dikkat çekmenin yanı sıra “EMİS’i de dağıtacağız!” sloganıyla kararlılıklarını gösteriyorlar.