DİSK’e bağlı Emekli-Sen birçok kentte eşzamanlı olarak gerçekleştirdiği eylemlerle emeklilere eva görülen sefalet zammını protesto etti.
Ankara Kızılay’daki Madenci Anıtı önünde gerçekleştirilen eylemde “Toplu sözleşmeli sendika hakkımızı istiyoruz alacağız!” pankartı açılırken basın açıklamasını Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz okudu.
Emeklilerin Ocak ve Temmuz aylarında zam aldığını belirten Yavuz, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerin enflasyon endeksindeki 6 aylık değişim kadar, memur emeklilerinin ise TİS ile belirlenen oran kadar 6 ayda bir zam aldığını belirterek açıklamaya başladı.
Emekliler ikinci işte çalışmak zorunda bırakılıyor
TÜİK ve iktidarın emeklilere sefalet zammı verebilmek için çeşitli ayak oyunlarına başvurarak rakamlarla oynadığına dikkat çeken Yavuz, emeklilerin sefalete mahkum edildiğini belirterek şunları dile getirdi:
“Öyle ki 12 milyonu aşkın emeklinin 5 milyonu ikinci bir işte çalışmakta ya da iş aramaktadır. Emeklilerin % 80’i nitelikli sağlık hizmetinden yararlanamamakta ve neredeyse tamamı sosyal yaşamın dışına itilmekte, ötekileştirilmektedir. ‘Aktif yaşlanma’ hayal dahi edilememektedir. Böylesine baskılanmış bir yaşam süren emekliler, Temmuz ayı enflasyon verileriyle bir kez daha hayal kırıklığına uğratılmıştır. Art arda gelen seçimler ve iktidar kabullenemediği için tekrarlanan İBB seçimi nedeniyle ertelenen zamlar, Haziran ayı sonu itibariyle üst üste yağmaktadır! Çaya, şekere, akaryakıta, elektriğe yapılan zamlarla beraber, emeklilerin alım gücü de ciddi ölçüde zayıflamıştır. Devamı gelecek olan zamların 1 Temmuz itibariyle yansıtılacak olmasının tek nedeni, Temmuz ayı enflasyonunun düşük gösterilerek emekçilere verilecek olan enflasyon farkının düşürülmek istenmesidir. Nitekim son enflasyon % 0,03 olarak ayarlanmış, böylece bizlere % 5 ila % 6 arasında zam reva görülmüştür. Bu zamla, en düşük maaşı alan işçi emeklisine 56 TL, en düşük maaşı alan memur emeklisine 138 TL, yine en düşük maaşı alan BAĞ-KUR emeklisine 69 TL zam yapılmıştır. Yıllarca artı-değer üretmiş olan biz emeklilere bu ücretler reva görülürken aklımızla dalga geçercesine, hangi amaçla oluşturulduğu şaibeli olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyelerine % 40 zam yapılarak ücretleri 18.000 TL’ye yükseltilmiştir. Bu durumun hangi ekonomik modelin ya da hangi vicdanın ürünü olduğunu merak ediyoruz.”
Emeklilerin toplu sözleşme hakkının gasp edilmesini ve sendikalarına kapatma davaları açılmasını teşhir eden Yavuz açıklamanın devamında ise talepleri sıraladı.
Talepler sıralandı
Temel gıda ve tüketim mallarına yapılan tüm zamların geri çekilmesi, enflasyon verilerini bilimsel ve objektif bir şekilde yeniden açıklanması, emekli aylıklarının dul ve yetimler dâhil 2500 TL’nin altında olmaması, Sağlıkta katkı payının kaldırılması, emekli aylıklarının 1750 TL’ye yükseltilerek her yıl güncellenmesi ve emeklilerin toplu sözleşme hakkının önündeki engellerin kaldırılması istendi.
“DİSK Emekli-Sen olarak bu taleplerimiz gerçekleşinceye dek mücadelede kararlı olduğumuzu bir kez daha deklare ediyoruz ve TBMM’yi göreve çağırıyoruz” ifadeleriyle basın açıklaması sonlandırıldı.