Emekli-Sen: İnsanca bir yaşam istiyoruz!

Emekliler Haftası vesilesiyle Taksim’de açıklama yapan Emekli-Sen, emekliler için insanca bir yaşam talebini dile getirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Temmuz 2018
  • 13:56

DİSK'e bağlı Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, 28 Haziran-4 Temmuz Emekliler Haftası vesilesiyle Taksim’de yaptığı basın açıklamasıyla “İnsanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Saat 14.00’te Galatasaray Meydanı’nda başlayan eylemde konuşan Emekli-Sen Aksaray Şubesi Sekreteri Selahattin Sert, yıllarca vergi ödediklerini ancak dünyada Türkiye’deki kadar az ücret alan emekli olmadığını söyledi. “IMF’ye borç verilmesi”ni değil insanca yaşayacak ücret istediklerini belirten Sert, artan çocuk istismarına dikkat çekerek “Bu ülkeyi bu hale kim getirdi?” diye sordu. Sert; “barış, adalet, özgürlük ve demokrasi” isteyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Emeklilerin sorunları çözülmüyor, demagoji yapılıyor”

Basın açıklamasını Emekli-Sen Aksaray Şubesi Başkanı Osman Özkan okudu. Türkiye’deki emeklilerin başka ülkelere kıyasla sadaka düzeyinde ücret aldığı belirtilen açıklamada milyonlarca emeklinin de çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. Açıklama şöyle sürdü: “Bu hafta içinde, ülke yönetiminde söz sahibi kim olursa olsun, mikrofon uzatıp, emeklilerle ilgili soru sorduğunuz yetkililer, emeklilerin bu ülkenin kalkınmasına büyük emek verdiklerini, bu emeklerinin karşılığını fazlasıyla almaları gerektiği cevabını vereceklerdir. Yine aynı yetkili şahıslar, emekliler çok daha fazlasını hak ediyorlar, ancak devletimizin olanakları sınırlı olduğu için daha fazlasını yapamıyoruz diyecek ve kaynak olmamasının suçlusu olarak da, geçmiş iktidarlar ile bürokratları göstereceklerdir.”

Gerçek durumun ise kaynak yetersizliği değil, kaynakların sermayeye peşkeş çekilmesi olduğu ifade edilen açıklamada emeklilerin talepleri sıralandı. Emekli aylıklarının iyileştirilmesi, sendikal haklarını kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılması, emeklilerden sağlık “katkı payı” alınmaması, brüt asgari ücret miktarında iki ikramiye ve kışın yakacak yardımı, emekli evleri kurulması, hasta ve yaşlıların evde bakımı için birimler oluşturulması, emekliliğe hazırlık için psikolojik destek sağlanması istendi.

Açıklamanın okunmasıyla sonlanan eylem sırasında “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Sağlıkta soyguna hayır!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul