Petrokimya İşçileri Birliği (PİB) sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile TPİ’de yaşanan gelişmeleri paylaştı.
PİB tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
“TPİ Sasalı fabrikasının kapanacağı iddiaları, işçileri bekleyen sonuçlar ve ne yapmalı?
Geçtiğimiz günlerde TPİ’nin Sasalı fabrikası müdürü bir açıklama yaparak ‘Fabrikanın yılbaşı itibarıyla ara verme riski var’ dedi. Bu açıklama endişe oluşturdu, çünkü işçilerin akıbetinin ne olacağı belli değil. Buna dair tek bir çözüm arayışı ya da karar ifade edilmiş değil. İşçilerin üye olduğu sendikayla görüşüp öyle açıklama yapmayı lüzum görmemişler. Tüm bunlar şimdiden işçi kıyımını pervasızca uygulama niyetinde olduklarını gösteriyor. Kaldı ki bir yıl önce küçülme söylemiyle yaptıkları zulüm hafızalarda tazedir.
İşçinin alınterinden kazandıklarıyla büyük zenginlik elde eden Amerikalı TPİ kapitalisti gelinen yerde işçiyi zarara ortak etmek isteyecek, milyon dolarları kazanırken bile sefalet dayatmamış gibi işçiden fedakârlık dilenecek…
Dostlar!
Sürece müdahale etmek yerine beklemek sadece bizlere kaybettirir. Basit önlemleri almayıp yüzlerce işçiyi astım başta olmak üzere hasta eden, ağır çalışma ve düşük ücret dayatan TPİ yönetiminden bahanelerden arındırılmış şekilde derhal bir açıklama talep etmeliyiz. Hızla en geniş üyeyle kapsamlı bir toplantı almalı, çözüm önerilerini tartışmalı ve eylemsel yol-yöntem belirlemeliyiz.
Eğer bahane değilse, üretimde gerçek bir daralma somut verilerle ispatlıysa yapılabilecek bir dizi şey var. Üretim planına göre kapanmadan bir süre sonra tekrar işletmeye başlanacaksa tüm T1 işçilerine ücretli izin verilsin. TPİ sermayesinin tüm işçilere on yıllarca bakabilecek bir zenginliği olduğundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu fabrikadaki üretim temelli kapanacaksa işçilerin T2’de yaptıkları işe uygun ya da ona paralel bölümlerde işe alınsın. Bu istihdam pekâlâ çalışma saatleri düşürülerek sağlanabilir. Kaldı ki sayısı bini bulacak kadar çok işçi bu fabrikalarda maruz kaldığı kimyasallar yüzünden sağlığından oldu. Çalışma saatlerinin kısaltılmasının zorunluluğu daha ilk günden bellidir. Bu süreçte işten ayrılmak isteyen işçiler için en az bir yıllık toplam kazanç tutarında tazminat istenmeli. Yapılan sözleşmede bunun 4 aylık süre üzerinden anlaşıldığını biliyoruz. Ancak günümüz koşullarında ekonomik şartlar açısından bu miktarın telafi edeceği hiçbir durum yoktur. Kaldı ki yönetim sözleşmeyi bize hatırlatmaya yüz bulur mu bilemeyiz, ama keyfi şekilde işten atmalarda ya da ağır çalışma koşullarında TPİ’nin uyduğu ne bir sözleşme ne de yasa vardır!
Yasa bekçiliğiyle, bekleyişle hesaplaşarak patronların kasasını doldurmayı 2 yıl önce TPİ işçisi durdurmuştu. İstediği zammı almasında da atılan işçileri geri aldırmasında da etkili olan şey fiili meşru mücadele idi. Şimdi sağlığımızı, alınterimizi çalanlardan hakkımız olanı almak için yapmamız gereken de budur. Üretimden gelen gücümüzle, deneyimimizle birleşelim!
Petrokimya İşçileri Birliği”